Information från byggmöte hus 10 (Uppdaterad)

09 juli 2022

Varje lägenhet kommer att få en ritning över just sin lägenhet när det blir dags för hantverkare att gå in i just din/er lägenhet. På ritningen finns ett markerat område som ska vara arbetsyta för det jobb som ska utföras vid respektive åtgärd. Det ska finnas plats att lägga ut skyddsmattor, ta in stora arbetsmaskiner och givetvis svängrum att arbeta. Mattor, kläder som hänger i hallen, tavlor, gardiner, värdefulla saker etc plockas bort, både för den boendes skull men även för att hantverkare ska kunna jobba effektivt. ”Färre grejer – färre olyckor”.   1,5 m från väggen och en fri gång fram till arbetsplatsen. Kolla in ritningen. 

 

Om du är sjuk eller har husdjur hemma var snäll och meddela detta till Pierre på HSB. Har du husdjur hemma, sätt en lapp på dörren t.ex. ”En hund och en katt är hemma här” så de vet om detta när de går in och du inte är hemmaNär ni mejlar skriv alltid ut ert telefonnummer för att underlätta en snabb återkoppling.

 

Det som i omgångar kommer att åtgärdas är: Borrning för ny ventilation, relining av ventilationsgångar i kök och toalett samt byte av fönster.

 

Vid borrning av ventilation täcker de vissa möblemang som vi boende ställt ihopmen tex bokhyllor kan bli svårt och här kan ni givetvis själva täcka över en bokhylla med t.ex. lakan för att undvika visst damm. Reliningen är inte så smutsigt jobb utan enligt VNB är det fönsterbytet/målningen som blir dammigast. 

Borrningen tar ca ½ dag.

 

Den gamla ventilen ovanför fönstret kommer att lämnas kvar på insidan men täcks för på utsidan. Detsamma gäller ventilen i köket (gamla skafferiet) detäcks från utsidan men ingen åtgärd på insidan. Så det kommer endast in luft från de nya ventilerna. Det nya TILLUFTSDONET är runt med en platt metallskiva bakom. Luften som kommer där in i lägenheten är ca 21 grader och har passerat filter. Det ev damm som uppstår runt donet är det damm som finns i lägenheten inte utifrånkommande. Detta don ställer ventfirman in och det ska sedan inte röras. Självklart får man ta loss det yttre för att städa och även ringen runt går att ta loss för att sätta in tapet för att dölja ytterligare om man så önskar. FRÅNLUFTSDONET på toaletten har också en vit platta bakom donet och detta är för brandsäkerheten. 

 

Ställningsbyggarna börjar någon veckan innan byggarna kommer tillbaka från semestern så då kan det starta omgående med vindarna. Påminner om att alla vindsförråd skall vara tomma den 31 juli och även det som föregående ägare evlämnat. Hjälps åt att slänga sådant som står kvar i gångarna på vinden. 

Under vecka 31 kommer det att låta en hel del i huset. De startar att bila på vinden och det kommer att bli oljud under dagen. Som vi alla vet så fortplantas ljud rätt bra i våra hus, en del sovmorgnar kommer att påverkas då jobben startar strax efter 07.00. Detta sker inte konstant men från och till under dagtid. Vecka 34-35 är det håltagning i tak och yttervägg, med början i 10A.

 

Vecka 40-41 (10A) sker relining av ventilation med start 7:30 på dagen. Då kommer arbetet att ske i kök och badrum. Det innebär att du som boende plockar undan i köksskåp över fläkten och köksskåpet på höger respvänster sida om fläkten. Vill du ha kvar din köks- eller paxfläkt (eller fönsterbrädor i kök och sovrum) för försäljning eller byte i stugan? MÄRK UPP DETTA MED EN LAPP ANNARS KASTAS DEN. 

 

Även diskbänken ska vara tom på saker då de täcker över denna innan jobb. Just detta tas bort på kvällen så ni kan laga mat i köket (men inte använda fläkten förstås) Under denna vecka är det rätt bökigt och olika hantverkare kommer att jobba löpande lägenhet för lägenhet. Slangar kommer att ligga i trappen och lägenhetsdörrar kommer att stå öppna av samma orsak. Reliningen luktar också litegrann och ånga uppstår då man gör reliningen, en rekommendation är att vara borta under dagtid då. Detta räknar man tar ca 3 dagar/lägenhet samt att de arbetar i 3 lägenheter samtidigt. 

Elanslutningar som inte är fackmannamässigt gjorda och godkända kommer inte att återanslutas. Hittar du en kontakt som inte längre fungerar ta kontakt med Pierre. 

 

När det blir dags för fönsterbyte sätter VNB först på det nya fönstret och sen tar det bort det gamla från insidan. Utom på balkong och gavel där dörr och fönster kommer att sitta på samma ställe och byts därför vi samma tillfälleDetta betyder att det under en tid kommer att sitta dubbla fönster. 

När det blir dags för målaren så är det många moment och detta är för oss boende det ”smutsigaste”. Det blir en hel del damm så täck över så mycket du kan för att bespara er städning. Rekommenderar ”Målarplast” som är en rulle med tunn plast och en maskeringstejp vid ena kanten. Lättjobbat att täcka från golv till tak eller större saker. Element sprutmålas och de ska vara rena så inte målaren behöver städa och dammtorka. Även sladdar/kablar som löper vid elementet ska ta bort så det är enkelt att måla. 

När skivor tas bort från balkongen så klipps elkablar/armatur tas bort och dessa återkopplas inte förrän balkongen är färdig.

 

Putsen på hus 8 och 10 blir nästa sommar, endast hus 4 och 6 nu. 

Det kommer att vara en besiktningsrunda innan de kör i gång för att kolla asbest. När de asbestsanerar i källare är det mycket viktigt att vi alla respekterar avspärrningarana under dessa dagar!

 

Summa summarum så är det svårt att ta med allt från mötet, men nu kommer en bökig tid för oss i 10:an men tänk framåt när allt är klart =)

Håll koll på informationen som kommer i tidningshållaren och vid entréenTillsammans kan vi göra det enklare, behöver du hjälp eller kan du erbjuda din hjälp till någon som behöver hjälp med att flytta en soffa el skåp så hör av dig till dina grannar. 

 

Full fart framåt mot fräscha, moderna hus! =)