Brandsäkerhet

 

 

 

Brandsäkerhet för HSB Brf Falken 11 i Luleå
Org nr 797000-0829

 

Skyldighet enligt lag

 

Den 1 januari 2004 trädde en ny "Lag om skydd mot olyckor" i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Lagen innebär att Brf Falken i egenskap av fastighetsägare ska
 - arbeta systematiskt med brandskydd
 - göra allt vi kan för att förhindra att det börjar brinna
 - informera om utrymningsvägar
Föreningen vill även informera medlemmarna om vissa skadebegränsande åtgärder som kan vidtas om olyckan skulle vara framme.
Föreningen följer MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, regelverk/rekommendationer

 

Policy
Alla som bor eller arbetar i bostadsrättsföreningens byggnader ska känna till hur de ska förebygga brand samt veta vad de ska göra om brand utbryter i den egna lägenheten eller byggnaden i övrigt. Brandcellsindelningen ska hållas intakt. Brandskyddsanordningarna ska kontrolleras regelbundet och hållas i brukbart skick. Föreningen svarar för att lägenheterna förses med brandvarnare och de boende för att det finns fungerande batterier i dessa.

 

Ansvar
För att ägaren ska kunna hantera sin del av brandskyddet behövs en tydlig ansvarsfördelning för detta i förvaltningen av fastigheten. Föreningen utser en brandskyddsansvarig, som samordnar brandskyddet. T ex ser till att brandskyddet sköts enligt fastlagda rutiner och regler, kontroll av brandskyddsinstallationer finns och följs samt att de boende informeras om brandskyddet. Detta bör dokumenteras. Vad som behöver dokumenteras, samt hur och i vilken omfattning, avgörs av den som förvaltar fastigheten i samråd med ägaren.

 

Ansvarig för brandskyddet är styrelsen, som har gett fastighetsskötaren i uppdrag att regelbundet genomföra brandskyddskontroller. De genomförs en gång per månad och åtgärdas vid behov samt dokumenteras en gång per år.

 

Rekommendationer
Vårt för försäkringsbolag, Dina Försäkringar Nord, rekommenderar att varje hyresgäst har en brandfilt och en brandsläckare hemma/ i lägenheten. För lägenheter rekommenderar MSB pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A 233BC.

 

Heta arbeten, certifikat och tillstånd krävs
Vid heta arbeten ska entreprenören/hantverkaren vara certifierad för att utföra heta arbeten. Brandskyddsansvarig ska dokumentera och godkänna att arbetet utförs.
För att undvika brand ska det vara ordning och reda (städad miljö) i lokalerna och mängden brännbart material ska minimeras. Alla utrymningsvägar ska alltid vara fria för passage. Sopor slängs i närliggande soprum. Pappersåtervinning ska ske i återvinningskärl avsedda för detta.

 

Brandfarliga varor
Vissa ämnen är så brandfarliga att det finns särskilda bestämmelser för hur de ska hanteras. Några exempel är T-röd, spolarvätska, lacknafta, aceton, bensin, diesel, förtunning koncentrerad spolarvätska, tändvätska och de vanligaste alkoholerna. De flesta sprayburkar hör också hit. Hur hantering och förvaring av dessa ska ske styrs av föreskrifter från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

 

För hushåll gäller att man endast får förvara brandfarliga varor för hushållets behov.

 

Förvaring av brandfarliga varor

 

Vindsförråd                                    Ingen förvaring får ske

 

Varje lägenhet                                Sprayburkar och gasolflaskor av högst 5 liters storlek
                                                        Brandfarlig vätska högst 10 liters storlek

 

Ej inglasad balkong                        Gas flaskor högst P11 storlek (26 liter). Brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek. Behållarna bör förvaras i ett skåp så att de skyddas från väder och vind.

 

Källarförråd                                  Ingen förvaring får ske.

 

 

 

Vid förvaring av motorcyklar, mopeder i skyddsrum eller förråd ska batteripoolerna vara bortkopplade.

 

Riskområden
Rökning är inte tillåtet i gemensamhetslokaler, samlingslokal, bastu, tvättstugor, torkrum, panncentral, trapphus samt cykel- och sop-/kretsloppsrum. Den 1 juli 2019 kom en ny lagstiftning som förbjuder rökning vid entréer och lekplatser. Styrelsen vill särskilt informera om följande speciella riskområden och riskbeteenden.

 

1. Trapphus, tvättstugor och sop-/kretsloppsrum
- låt aldrig brännbara saker, t ex tidningar, inredning till barnvagnar, plastleksaker, ytterskor eller andra föremål som kan tänkas brinna stå i trapphus, särskilt nattetid om någon är oaktsam eller slarvig med elden.
- tänk på att trapphus är inrycknings- och utrymningsvägar och ska vara framkomliga för både dig själv och räddningstjänsten, även om det är mörkt och om brandrök hindrar synfältet, varför inga lösa föremål får förvaras i trapphuset.
- det är förbjudet att ställa in halvtomma målarburkar, lösningsmedel, bilbatterier eller andra kemiska preparat i vårt sop-/kretsloppsrum.  Det finns otaliga exempel i samhället där det till synes oförklarligt startats bränder.

 

2. Grillning
- det är förbjudet att använda kol- och gasolgrillar på balkongerna. Brinnande/glödande kol utgör en betydande brandrisk och avger giftig rök

 

3. Branddörrar
 - får inte ställas upp. Dörrarna ska hindra och försena spridning av en eventuell brand.

 

4. Parkering på gården
 - får endast ske på upplåtna parkeringsplatser. Räddningstjänsten måste komma fram vid en eventuell räddningsinsats.

 

5. Samlingslokal
 - brandskyddsregler framgår av plakat i lokalen. Det får vistas maximal 30 personer samtidigt i lokalen. Det är förbjudet att röka i lokalen.

 

Föreningen har det övergripande ansvaret för brandskyddet. Den enskilde kan komma att ställas till ansvar för sådana förhållanden som kan anses förorsakat eller förvärrat en skada.

 

Det är den enskildes ansvar att förhindra och begränsa skador till följd av brand. Om det skulle börja brinna ring omedelbart 112. Se till att alla i din omgivning, även grannar, blir varnade. Om möjligt, försök att släcka genom att kväva elden med vatten eller någon lämplig filt eller motsvarande. Ta dock inga risker – livet går alltid först.

 

 

 

Styrelsen 2017 0228

 

 

 

Per-Mats Öhberg
Ordförande