Renovering

Som bostadsrättshavare har man stor frihet att utforma sin lägenhet efter eget tycke och smak eftersom man ansvarar för det inre underhållet själv. Det inre underhållet inkluderar tapet eller färg på väggar, färg på tak och golvet. Man ansvarar också för kök och badrum själv. Vissa ingrepp i lägenheten kräver däremot styrelsens godkännande, till exempel ingrepp i värme, vatten, avlopp och ventilation eller ingrepp i bärande väggar och bjälklag. Gör man fel kan det bli väldigt dyrt för den boende och föreningen, i vissa fall är det bättre att fråga styrelsen innan du börjar.

Här är en lista över vad du bör tänka på inför renovering av din lägenhet:

  • Renoverar du köket ska köksfläkten vara av typen lägenhetsallians. Installerar du något annat kommer det att påverka ventilationen negativt i hela huset. Det kommer också att bli underkänt vid nästa OVK och måste alltså bytas på lägenhetsinnehavarens bekostnad. Det säkra kortet är lägenhetsalliansfläkt från Franke, de är beprövade i våra lägenheter och fungerar bra. Köp inte fläkt från Ikea, det finns flera exempel i föreningen där Ikea-fläktar inte har fungerat och de boende har varit tvungna att byta till en Franke-fläkt.
  • Ventilationen ansvarar föreningen för helt och hållet, den får du som boende inte påverka på något vis utan styrelsens tillstånd. Även flytt av rensluckor och liknande kräver styrelsens tillstånd. Tänk på att hålla friskluftsintagen öppna året om, annars påverkas din boendemiljö negativt i form av instängd luft eller dålig luftcirkulation.
  • Om du ska renovera badrummet ska golvbrunnen bytas därför att den befintliga är gammal. Föreningen ersätter golvbytet med upp till 2500:- mot uppvisande av faktura där det framgår kostnad för golvbytet.
    Föreningen står också för vattenavstängning och byte av kulventil/ballofix vid inkommande vattenledningar i lägenheten.
    Tänk på att anlita en behörig badrumsentreprenör. Ta gärna referenser från bekanta eller grannar. Begär också ordentlig dokumentation över badrumsrenoveringen av entreprenören där det framgår eventuella garantier. Kontrollera också firmans ekonomi så att de finns kvar och kan ansvara för arbetet under garantitiden.
  • Det är förstås fritt fram att tapetsera eller måla om väggar och tak. Du får däremot inte riva eller flytta bärande väggar utan styrelsens tillstånd. Om du tänker riva, bygga en ny eller flytta en icke-bärande vägg bör du ta kontakt med styrelsen, förändringen kan till exempel påverka befintlig ventilation i lägenheten.
  • Ska du lägga golv så måste du lägga någon form av stegdämpning under det nya golvet. Det kan bli dyrt både för föreningen och de som påverkas om det måste åtgärdas i efterhand.
  • Värmerör, element och radiatorer sitter där de sitter av en anledning, de får inte flyttas, bytas ut eller tas bort. Du får däremot måla om dem. Om element och radiatorer inte blir varma på hösten ska du felanmäla det till HSB eftersom föreningen ansvarar för både nålventil och termostat.
  • Alla elarbeten i lägenheten måste utföras av en behörig elektriker. Det enda du får göra själv är att byta ut trasiga strömbrytare och uttag mot exakt likadana under förutsättning att du har nödvändig kunskap. Är du det minsta osäker bör du anlita en elektriker så att det blir rätt gjort.
  • Du får måla om fönstren på insidan, om du vill. Du ansvarar också själv för beslag, låsanordningar och persienner. Även glasskivorna i fönstret ansvarar du som boende för. Du får däremot inte måla om fönstren på utsidan eller byta ut dem helt och hållet, det är föreningens ansvar.
  • Innerdörrarna ansvarar du som boende för helt och hållet. Vill du måla om eller byta ut dörrarna är det fritt fram. Det bör dock vara en springa någonstans runt dörren för luftcirkulationens skull, annars är det risk för att ventilationen i lägenheten påverkas negativt.
  • Ytterdörren får du måla om på insidan om du vill. Du ansvarar också för glaset i dörren, liksom dörrhandtag, beslag och ringklocka. Utsidan får du däremot inte måla om eller hänga upp prydnader på.
  • Informera dina grannar om att du renoverar, eftersom arbetet kan störa dem. Respektera också grannarna och renovera dagtid.
  • Gården är ingen soptipp. Du måste själv forsla undan allt skräp från renoveringen på en gång, det ska inte ligga på gräsmattan eller gången utanför din dörr.

För de frågor du måste be styrelsen om tillstånd (till exempel flytt av renslucka i ventilationen) får styrelsen bara neka åtgärden om det påverkar föreningen eller övriga boende negativt.