Boendeinformation

Trivselregler 

Föreningen blir vad vi medlemmar gör den till och det ligger i allas intresse att visa hänsyn och upprätthålla en trevlig stämning. På gården finns en lekplats, grill samt sittmöbler att förfoga över för föreningens medlemmar. På grönområdet i parken finns en boulebana för alla på Dragonfältet.

Om du har husdjur ska du se till att de inte uträttar sina behov på gården.

Balkong och uteplats

Det är ditt ansvar att skotta bort snö från balkongen. Tänk på dina grannar under dig när du gör det.

Grillning på balkong och uteplats är inte tillåten. Tänk på att rökning där kan vara ett problem för dina grannar. Blomlådor aska hängas på insidan av balkongräcket.

 Cyklar

Det finns cykelställ vid varje uppgång. Vill du parkera under tak kan du ställa cykeln vid uppgång 19 eller i det nybyggda cykelstället bakom tvättstugan. Det finns också ett låst cykelförråd vid uppgång 25.

 Lås och förråd

Vid inflyttning ska du få tre lägenhetsnycklar av den tidigare bostadsrättsinnehavaren. Lägenhetsnyckeln fungerar till gemensamma utrymmen som gårdshuset och soprummet. Till varje lägenhet medföljer ett förråd, till det fungerar din lägenhetsnyckel. På varje dörr finns en nyckeltub ditt Norrskenet har en nyckel. Vid överenskommelse om underhåll i lägenheten när ni inte är hemma kan ni lägga en lägenhetsnyckel i tuben så kommer Norrskenet in i lägenheten. Det finns också ett säkerhetslås för extra säkerhet. OBS - När du lägger en nyckel i tuben åt Norrskenet ska du inte låsa dörren med säkerhetsnyckeln.

 Sophantering och kompost

Soprum för hushållsavfall finns på kortsidan utanför Olof Palmes Gata 17. Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla god hygien och ordning i soprummet. Allt avfall ska källsorteras och det är tydligt uppmärkt på kärlen vad som ska läggas där.  Matavfall läggs i brun påse (finns att hämta på hyllan  i soprummet) och läggs i brunt kärl.

Grovsopor lämnas inte i soprummet utan lämnas på återvinningsstation.

 Tvättstuga

Gemensam tvättstuga finns att förfoga över av föreningens medlemmar i kvartershuset. Tider bokas med låscylinder märkt med lägenhetsnummer på bokningstavlan utanför tvättstugan. Tiderna skall följas och ska du inte använda din bokade tid vänligen ta bort din låscylinder. Det finns en grovtvättmaskin, två tvättmaskiner, ett torkskåp, tumlare, kallmangel och tvättbänk. För allas trevnad ska du städa efter dig.

Tvättider: 06-10, 10-14, 14-18, 18-22. Ingen tvätt eller annan verksamhet får ske i tvättstugan mellan 22-06 då gästrummet ligger vägg i vägg med tvättstugan. Uppstår fel på maskiner ska du anmäla det till Norrskenet. Behöver du en ny bokningscylinder eller nyckel till den kontaktar du också Norrskenet.

 Portlås

Entrédörrarna är låsta dygnet runt. Du kommer in med lägenhetsnyckel eller kod. Tänk på att inte lämna ut koden i onödan. Gäster kan ringa på porttelefonen med ditt lägenhetsnummer. Norrskenet hjälper dig att koppla ditt telefonnummer till porttelefonen.

 Trapphus och hiss

Belysning vid entré sker automatiskt och ska lysa under mörker. För resten av trapphuset sker belysningen med hjälp av akustisk givare. Hissarna är av fabrikat Kone. Skulle du fastna i hissen, håll in larmknappen i 10 sekunder så ringer larmklockan i trapphuset och du kopplas till en bemannad larmcentral.

 Internet, TV och Telefon

Föreningen har avtal med Telenor gällande internet (fiber) och fast telefoni (IP-telefon). Kontakta dem för avtal men observera att abonnemanget ingår i avgiften så du behöver inget eget abonnemang.  

Bredvid säkringsskåpet i din lägenhet sitter ett skåp med modem. I lägenheten sitter det internetuttag. För TV har vi ett avtal med ComHem där grundutbudet ingår. Från och med september 2020 är TV-utbudet digitaliserat. Hos ComHem finns möjlighet att teckna ett personligt abonnemang för fler kanaler. I maj 2021 gick ComHem ihop med Tele 2 och heter numera Tele 2.

Värme, VVS och El

Husen värms upp av fjärrvärme från Umeå Energi. Inomhustemperaturen styrs genom reglercentral mot rådande utomhustemperatur. På varje element finns ett vred där du själv kan styra temperaturen. Du behöver ett eget elavtal för din förbrukningsel. Varje lägenhet har en egen elmätare på entréplan i trapphuset. Den är uppmärkt med ditt lägenhetsnummer och öppnas med lägenhetsnyckel. Byte av huvudsäkringar (16 amp) kan ske av lägenhetsinnehavaren.

I hallen på varje lägenhet finns ett säkringsskåp med gruppsäkringar och jordfelsbrytare. Säkringarna behöver ej bytas vid utlöst säkring utan kolla orsaken innan återställande av säkring sker. Har det blivit strömlöst i lägenheten utan att en säkring löst ut kan en huvudsäkring gått sönder.

 Lägenheterna är försedda med mekanisk frånluftsventilation. Frånluften sker i kök, badrum och klädkammare. Tilluften tas via ett don i väggen bakom elementet och tillför rummet filtrerad och värmd luft. Filtren i föreningen byts varje år. Observera att föreningen ansvarar för ventilationsanläggningen. I varje lägenhet finns avstängningsventiler för vattenledningarna.

 Inglasning och markis på balkong

För inglasning av balkong behöver du ansöka om bygglov hos kommunen. Vill du sätta upp en markis har styrelsen tagit fram färgförslag, dessa finns hos vicevärden. Du behöver också ansöka om tillstånd för markis hos styrelsen.