Boendeinformation

Felanmälan HSB

För felanmälan, ring: 0770-330050 vid kontorstid. Efter kontorstid, Securitas: 090 – 77 69 50. Under kvällar och helger har Securitas jourverksamhet. Vid beställning av låsöppning står lägenhetsinnehavaren själv för kostnaden. Denne måste givetvis även kunna bevisa att man bor i lägenheten

 

Miljö

Vår bostadsrättsförening värnar om miljö och natur. Vi arbetar ständigt för att bidra till ett Umeå  där hållbar utveckling  står i fokus. Förnyelsebar energi och medveten sophantering är två steg i rätt riktning för en grönare förening.

Vindkraft

Brf Lövsågen äger 48 andelar i HSB Vind i Umeå Ek.

Sopsortering

I våra soprum får endast de typer av sopor slängas för vilka det finns avsedda sopkärl; bruna tunnor för matavfall och gröna tunnor för hushållssopor. Sortera dina sopor väl och lägg inget på golvet. Tänk på att det mesta går att återvinna! Ett stenkast bort, på Kyrkhamnsvägen, finns en återvinningsstation där du lämnar glas, plast, papper och metall.    .

Det är inte tillåtet att slänga grovsopor i soprummen utan dessa slängs istället på en återvinningscentral. Den närmsta hittar du på  Klockarbäcken .

 

Tv & Internet

Föreningen har Telia som leverantör av bredband via fiber som också ger möjlighet till ip-telefoni. I hyran ingår bredband 100 mbit/s och digital-tv med kanalpaket lagom.

 

http://www.telia.se/privat

 

Tvättstugor

Bokningsbara tvättider är kl.7-12, kl.12-17 och kl.17-22. Har du inte påbörjat din tvättning inom 2 timmar står den resterande tvättiden till fritt förfogande. När du tvättar, tänk på följande:

  • Centrifugera tvätten innan du lägger den i torktumlaren eller hänger den i torkskåpet.
  • Avsluta ditt tvättpass inom den tid du har bokat.
  • Städa tvättstugan när du har tvättat klart; torka av maskinerna, rengör tvättmedelsfacket och rensa torktumlarens filter. Bänkar, tvättho och golv ska rengöras.
  • Husdjur får inte vistas i tvättstugorna.

 

Förslagslåda

På Lagmansgatan 50, bredvid samlingslokalen, finns det en förslagslåda där alla i föreningen kan lämna förslag och idéer. Alla idéer och förslag tas tacksamt emot av styrelsen.

 

Trivsel

Följande ordningsregler fastställdes av brf HSB Lövsågens styrelse 2009-06-16.  Ordningsreglerna är till för att öka trivseln för de boende och är ett komplement till föreningens stadgar. Vid upprepade allvarliga brott mot ordningsreglerna har styrelsen rätt att efter varning besluta om vräkning.

Ansvar för fastigheterna – Om skador inom fastigheten upptäcks ska detta anmälas till styrelse, vicevärd eller vaktmästare. Bostadsrättsinnehavaren har själv ansvar för det inre underhållet i sin lägenhet. Var speciellt uppmärksam på tätskikt i badrum, särskilt vid skarvar så att du inte orsakar en vattenskada.

Renovering – Tänk på att vissa arbeten kan vara riskfyllda att utföra själv. Det kan vara värt att kontakta expertis för att undvika att skador på fastigheten eller dig själv uppstår. Kontakta alltid din vicevärd när du planerar arbete med exempelvis tätskikt, rör, kranar och installation av diskmaskin. Vicevärden kan informera vad föreningens stadgar säger och tipsa om kunnigt fackfolk som kan hjälpa dig. Om olyckan är framme och ni behöver stänga av huvudkranen till vattnet, så finns den i luckan under den svarta mattan i entrén.

Om du vill göra stora förändringar av din lägenhet och/eller uteplats måste du få styrelsens godkännande (se även stadgarna). Kattsand och dylikt får inte spolas ner i avlopp i kök eller badrum. Håll lägenheten ren för att undvika uppkomst av ohyra. Ohyra omfattas av fastighetsförsäkringen och om du får in ohyra ska du kontakta vicevärden.

Balkonger – Balkonglådor ska monteras på så sätt att de inte kan ramla ned och skada person eller egendom. Föreningen ansvarar för målning av balkonger och underhåll av räcken. Det är förbjudet att skaka mattor samt kasta skräp från fönster eller balkong. Kolgrillar får ej användas på balkongerna. Redan uppsatta parabolantenner får sitta kvar men det är förbjudet att sätta upp nya.

Cyklar – Cyklar som parkeras utomhus ska i första hand parkeras i cykelställ och om inte detta är möjligt på ett sådant sätt att de inte står i vägen för andra. Hindra inte åtkomsten för rullatorer och rullstolar parkerade utanför husen. Vintertid ska cyklar förvaras i cykelförråd för att underlätta snöröjning. Cyklar som sällan används bör även sommartid ställas in i cykelförråd. Kom ihåg vid flytt att ta med dig det du har lämnat i cykelförrådet.

Dörrar – Var noga med att samtliga portar till tvättstuga, trapphus och soprum hålls stängda och låsta. Detta minskar risken för bland annat inbrott och brand. Det är inte tillåtet att ställa upp dörrar för att släppa in och ut husdjur.

Tänk även på att det går ut massor med värme när det är kallt ute om dörrar lämnas öppna.

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för att lägenhetsdörren är i gott skick förutom målning av ytterdörrens utsida vilket är föreningens ansvar. Namnskylt sätts upp på dörren och i trapphuset av fastighetsskötarna i samband med att man flyttar in eller kort därefter. Vid eventuella felaktigheter, fel eller felstavat namn, var vänlig kontakta vaktmästare. Om du vill byta ut din lägenhetsdörr bör du först kontakta styrelsen för att få råd om vilka dörrar som är lämpliga att byta till (se även stadgarna). För att trapphusen ska ge ett enhetligt intryck ska den dörr du byter till inte avvika väsentligt från de andra dörrarna i trapphuset.

Ventilation – Det är av högsta vikt att du inte själv ändrar och skruvar på de stora ventilerna på väggarna eller sätter för dessa eftersom detta stör balansen i ventilationssystemet. Rengöring av badrumsventiler görs genom att man plockar bort ventilen (bajonettfattning), dammsuger ur och därefter sätter tillbaka ventilen utan att ändra på inställningen. Alternativt kan man låta ventilen sitta kvar och göra rent med en borste. För  att minimera värmeförlusterna är det viktigt att de tätningslister som sitter runt fönstren byts då och då. Är du osäker på hur dessa byts, kontakta en fackman eller vänd dig till vår vicevärd. Vid köksrenovering tänk på att köket ska vara utrustat med alliansfläkt samt att alla kök har brandspjäll som ska återanvändas. Om du är osäker på om ditt kök har en alliansfläkt kontakta vicevärden.

Andrahandsuthyrning – Lägenheter får inte hyras ut i andra hand utan styrelsens medgivande. Om en bostadsrätt hyrs ut i andra hand är det bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för lägenheten.

Hemförsäkring – Se över din hemförsäkring. Den ska innehålla bostadsrättstillägg, vilket är värdefullt för dig om du orsakar en läcka eller dylikt.

Grillning – Använd i första hand grillplatserna som finns utställda. Är det inte möjligt så försök ställa er på lämplig plats så att det inte osar in till grannarna. De fasta grillarna på gårdarna får endast användas av föreningens medlemmar. Upplys gärna obehöriga som grillar om detta, alternativt meddela styrelsen. Det är inte tillåtet att använda kolgrill på balkongerna.

Trapphus – I gemensamma utrymmen, t.ex. trapphus och entré, får inte privata ägodelar såsom leksaker, skor, cyklar och barnvagnar förvaras. Dessa utgör en fara vid brand och gör det svårt att hålla utrymmena rena.

  • Det är inte tillåtet att tända ljus i trapphus
  • Rökning är inte tillåten i trapphus eller i andra gemensamma utrymmen.

Störande ljud – Om du ska ha en fest kan det vara bra att meddela dina grannar innan, så att de är beredda. Om du störs av en granne säg då i första hand till grannen själv. Hjälper inte detta kan du dagtid ta kontakt med styrelsen. Vid allvarliga störningar kan du kontakta polisen.

Husdjur – Sköt om dina husdjur så att de inte stör grannarna, skadar eller förorenar fastigheten.