Inglasning av balkonger

04 maj 2020

BALKONGER och INGLASNING

 

ALLMÄNT

Något mer samlat(generellt) bygglov för balkonger kommer ej att sökas från föreningens sida. Huvudanledningen är att generella bygglov i princip inte lämnas längre. Ett annat skäl har med ansvaret att göra.  

 

NYA BYGGLOV

Fr.o.m 1 januari 2020, krävs eget bygglov för inglasning av balkong. Detta betyder att bostadsrättsinnehavaren själv ansöker om bygglov och gör klart med entrepenören om förutsättningarna. Ett tips är att begära en totalentrepenad s.k TE, på balkonginglasningen. Detta innebär att entrepenören tar hela skydds-och arbetsmiljöansvaret. Är detta inte tydligt i skriftlig överenskommelse, ses innehavaren som byggherre, med ovanstående nämnda ansvar.

 

UTFÖRANDE

Balkonginglasningen ska följa övriga inglasningar dvs med aluminiumram (ofärgad) samt med samma sektionsmått. Det får alltså inte sökas bygglov för inglasning utan ramar (endast glas). Detta för att föreningens fasad ska få ett enhetligt intryck.

 

Har du frågor gällande regler och förutsättningar, är du välkommen att kontakta föreningens ordförande Lennarth Johnsson, på 070-218 20 13.

 

OBS! En inglasning utan bygglov kommer att anses som olaglig och konsekvenserna av detta kommer på bostadsinnehavaren som utfört inglasningen.