Lita på vad hjärtstartaren säger!

12 februari 2024 Vår vice värd och brandmannen Thomas Åström har utbildat Stadion-borna i att använda hjärtstartaren som hänger i innanför entrén på Kompanivägen 35. Det var en samling engagerade elever som deltog vid de båda utbildningstillfällena som kördes i samlingssalen på Kompanivägen 33.

– Att använda en hjärtstartare är egentligen inte alls så svårt. Det är bara att följa instruktionerna som hjärtstartaren ger med tydlig röst, betonade Thomas Åström gång på gång. Du kan helt enkelt inte göra några feltryck som förstör allt.

 

Det handlar om minuter

– Tänk också på att det handlar om minuter när både hjärta och andning har lagt av. Snabb hjälp ökar chanserna att överleva.  Finns inte en hjärtstartare till hands så är det alltid bättre att göra något, som tex skapa friluftväg än inte göra något alls.

 

Att hjärtstartaren är tydlig med sina talade instruktioner, det märkte deltagarna när kursdeltagarna Bettan och Göran Littorin simulerade en räddningsaktion på en docka med defibrillator (hjärtstartare) som instruktör.

 

Ännu tryggare på Stadion

Antalet deltagarna var kanske något mindre än väntat vid båda utbildningstillfällena, men intresset var på topp. Frågorna haglade tidvis från deltagarna och Thomas visade verkligen att han som brandman i Räddningstjänsten kan livräddning. Deltagarna fick dessutom själva träna på en docka, inblåsningar och kompressioner. 

 

Det råder ingen tvekan om att det trygga boendet på Stadion nu har blivit ännu några snäpp tryggare. 

Per och Kerstin Strandberg tränade manuell hjärt- lungstimulering. Två pumptag per sekund är rekommendationen.

– Det är inte svårt att använda vår HLR. Du kan helt enkelt inte göra fel, sade Thomas Åström.