Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fastighetsägarens ansvar vid risk för snöras och istappar

16 januari 2013 Det är vackert när snön ligger vit över taken men detta kan innebära risker, inte minst för dig i bostadsrättsföreningens styrelse. Du har ansvar för att ingen halkar utanför fastigheten eller skadas av nedfallande snö eller istappar. Att förbise snöröjning, saltning eller dylikt som kan förhindra dessa olyckor kan leda till skadestånd för fastighetsägaren.

I vintertid, då det kan förekomma stora temperaturskillnader i kombination med nederbörd, är det mycket viktigt att fastighetsägare är varse om att ordningslagen (1993:1617) 3 kap. 3§ andra stycket, håller fastighetsägaren juridiskt ansvarig för att snö eller is från fastigheten inte skadar person eller egendom på offentlig plats. Detta innebär att fastighetsägaren bör spärra av trottoar och sätta upp varningsskyltar när det finns fara för snöras eller fallande is samt se till att snön och isen röjs undan.

Enligt tredje stycket samma lagrum, vilar ansvaret för att sådan åtgärder vidtas på fastighetsägaren eller den som är till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe. Detta innebär att ansvaret kan åvila den som till följd av ett nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund har trätt i ägarens ställe innebär att t.ex. arrendatorer, hyresgäster och fastighetsförvaltare kan omfattas.

Anneli Hogart, Jur. kand. HSB Skåne
0730 - 78 84 92