Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Från 1923 till 2013 på en kväll

09 september 2013 Med en tillställning av det festligare slaget firade HSB Skåne i fredags HSBs 90-årsjubileum. Kvällen kantades av tillbakablickar in i HSBs historia genom blandade framträdanden, bilder och sånger.

Till 90-årsjubileumet var 90 gäster inbjudna. Kvällen började i 20-talet, precis som HSB en gång i tiden. Till tonerna av härligt glad Charlestonmusik, hälsades gästerna välkomna. Minglet bröts av vokalgruppen Vocal Six, som iklädda kockkläder sjöng alla festdeltagare till bords.

I ett rum kantat av bilder från HSB-historien med Sven Wallander, byggarbetare, barnpensionat och sopnedkast, med mera, bjöds det på tre härligt Skånskkomponerade rätter.

Ann Irebo, VD HSB Skåne, bjöd på ett välkomsttal och gick tillbaka i tiden till HSBs begynnelse som kunde kopplas ihop med HSB Skånes nutida historia. HSBs grundare Sven Wallander, såg till de mänskliga värdena och skapade ett socialt tänkande hos HSB, precis som HSB Skåne vill göra idag. Ett stående citat från Ann är ”det viktigaste är att människan bakom dörren mår bra”.

Kåsören Bob Hansson ramade in HSBs historik med lite genusperspektiv. HSB har alltid varit i framkant när det gäller att skapa en god hemmiljö, framför allt för kvinnor.

HSB-kören, personal från HSB Skåne, sjöng en välkomstvisa och senare även HSB-visan – direkt hämtad från HSB Riksförbunds allsångshäfte från 80-talet och ett gäng sånger till, specialkomponerade för kvällen. Allsångsledare var Ann Irebo, som glatt gick mellan borden och fick med gästerna på noterna.

Kvällens två höjdpunkter bjöd Vocal Six och ekonomen Magnus och hans son Tobias på. I ett sång- och gitarrnummer gestaltade Magnus och Tobias 40-, 60-, 80- och 00-talet med tillhörande outfits. När Vocal Six bjöd på sitt sista nummer, var det som att taket lyfte och faktiskt så att en säkring gick, vilket gjorde att deras sista låt ”Goodnight sweetheart” passade ännu bättre in.

- Stämningen i den festklädda lokalen gick verkligen att ta på. Glädjen och stoltheten över HSB levde länge kvar i rummet efter att gästerna en efter en begav sig hemåt. I fem timmar levde vi HSBs 90 år långa historia, sammanfattade Ann Irebo kvällen.

Festens skånska meny

Förrätt
Soppa på blomkål från Bunkeflostrand med dillpicklad gurka, syrad grädde och rågbröd.

Huvudrätt
Oxe från Friskatorpet med rotselleri, äpple från Kivik och timjansky.

Efterrätt
Ljummen mandelkaka med plommon från Orelund och glass på brynt vit choklad.