Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostaden i historiens spegel

14 april 2014 Från förra sekelskiftets bostadsnöd till 2010-talets höga standard – svenska bostäder har genomgått en stor förvandling på ett drygt sekel. Det är tema för boken Svensk Bostad 1850–2000 som debatteras på ABF i Stockholm 15 april.

HSBs diskussion på 1920-talet om behov och efterfrågan, 1930-talets barnrikehus, 1940-talets satsning på kvalitet och 1960-talets satsning på kvantitet. Alla är de historiska exempel på hur man i Sverige förhållit sig till bostadsbrist. Svensk bostadsstandard var år 1900 sämst i Europa, några decennier senare byggdes det i Sverige flest bostäder i världen per invånare.

Från sämst till bäst på hundra år
Ola Nylander, konstnärlig professor på Chalmers arkitektur med inriktning mot bostadsplanering, har skrivit boken Svensk Bostad 1850–2000. Det är en samlad svensk bostadshistoria som beskriver den svenska bostadens utveckling. Från att vara sämst i Europa vid sekelskiftet 1900, har svenska bostäder på de senaste hundra åren fått en standard som är bland de allra högsta inom EU. Dessutom särskiljer sig det svenska bostadsbyggandet genom att ha högst produktionskostnader.

Lär av bostadshistorien
Vad kan vi lära av bostadshistorien? Det är tema för ett arrangemang på ABF Stockholm tisdag 15 april kl 18.00 med utgångspunkt i Svensk Bostad 1850–2000. Fri entré. Intresserad av mer bostadshistoria? Historien om HSB berättar hur HSB startade 1923 utifrån en kooperativ värdegrund för bättre bostäder och inflytande över det egna boendet.