Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Boverket avråder från IMD i lägenheter

04 november 2014 Boverket avråder från obligatorisk mätning på lägenhetsnivå av värme och varmvatten, IMD, i svenska flerbostadshus. Anledningen är att det inte skulle vara lönsamt – kostnaderna för att mäta skulle överstiga energibesparingen.

Riksdagen fattade i våras beslut om lagen om energimätning i byggnader (2014:267) som en följd av EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Lagen innebär att när nya hus byggs eller vid ombyggnad så ska byggherren installera individuella mätare i varje lägenhet för att mäta värme, kyla och tappvarmvatten – under förutsättning att det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. I vänta på en utredning om detta förbehåll har lagen om energimätning i byggnader ännu inte trätt i kraft.

Klargörande besked från Boverket
Frågan om vad som är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart har utretts av Boverket som nu kommit fram till att det inte är lönsamt att i något fall att kräva individuell mätning och debitering av värme och varmvatten. 
– Vi har nu fått ett klargörande besked från Boverket. Vi kan konstatera att de gjort en grundlig analys och landat i en tydlig slutsats i en fråga som diskuterats i många år. Nu hoppas vi att regeringen fattar ett beslut om närmare föreskrifter med utgångspunkt i Boverkets slutsatser, säger Roland Jonsson, energichef på HSB.

Ny utredning om mätning i befintliga hus
I slutet av 2015 kommer Boverket att det redovisa om det är kostnadseffektivt att införa individuell mätning av värme, kyla och varmvatten i hus där ingen ombyggnad sker, det vill säga befintlig bebyggelse. Den utredningen ska vara klar 1 oktober 2015.