Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Spar pengar och miljö med smartare energianvändning

04 juli 2014 Större nytta för varje kilowatt – under Almedalsveckan arrangerade HSB flera seminarier med fokus på bostadsrättsföreningarnas ekonomi och miljöpåverkan.

Sverige har omkring 25 000 bostadsrättsföreningar, varav närmare 4 000 är inom HSB. Den största utgiften i alla bostadsrättsföreningar är värmenotan och det är också den enskilt största posten i Sveriges energinota. Nästan en tredjedel av energiproduktionen – mer än industrin och någon annan sektor i landet – går åt till att hålla värmen i våra hem. Om fastigheter blir mer energieffektiva finns alltså enorma besparingar att göra. Inom HSB pågår sedan många år ett målmedvetet arbete med att hjälpa bostadsrättsföreningarna att sänka sina energikostnader och därmed minska miljöpåverkan.

Mer effekt av använd energi
- I Sverige har vi inte energibrist, men vi har en effektbrist. Med det menar jag att man måste titta mer på vilken effekt man får ut av den energi som används, säger HSBs energichef Roland Jonsson.
Två stora studier som HSB initierat, har presenterats under våren; Effektiv torkutrustning i tvättstugor och Ett hus, fem möjligheter. Bägge handlar om att få ut mer av varje kWh som bostadsrättsföreningen använder. 
- En bostadsrättsförening som vill energieffektivisera måste fråga sig dels vart man vill komma, dels vad det får kosta. Inom HSB brukar vi prata om fem olika K; kilowatt, komfort, koldioxid, kronor och köpa prylar, säger Roland Jonsson.

Solceller och ny ventilation
Med andra ord gäller det att fundera på vilket målet är: dra ner energianvändningen, spara kronor, minska miljöbelastningen eller att få ett behagligare inomhusklimat? I bästa fall kan allt detta uppnås, men det gäller att inte trilla i teknikfällan – det vill säga att köpa ny och dyr utrustning utan att veta vad man vill uppnå. 
- Rent generellt kan man säga att allt som minskar miljöbelastningen är intressant för en bostadsrättsförening. Solceller sänker elkostnaden och får ner koldioxidutsläppen. En större investering som också kan vara mycket lönsam, är att i samband med stambyte installera ett FTX-system med till- och frånluftsventilation och värmeåtervinning. Förutom lägre energikostnader, får man också ett behagligare inomhusklimat.

Energirådgivning från HSB
- Men det är ingen lätt uppgift för en styrelse i en bostadsrättsförening att vara beställare i stora renoveringsprocesser. Att kunna ge rätt råd till styrelserna är därför en viktig uppgift för HSBs förvaltningsverksamhet som i dag satsar stort på att utveckla sin energirådgivning, säger Roland Jonsson.
Tips och råd för att få en effektivare energianvändning i bostadsrättsföreningen finns i boken ”Mätbara värden – spara kronor, kilowatt och klimat” som HSB sammanställt.