Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Statliga subventioner till bosparande kan hjälpa unga till första bostaden

04 juli 2014 Är det dags att damma av spargrisen? Det tycker HSB som tillsammans med Riksbyggen, Villaägarna och Trä- och Möbelföretagen har lagt ett förslag om ett nytt statligt subventionerat bosparande för unga. Bosparande var också ämnet för HSBs och Bostadsrätternas seminarium ”Bör staten gynna sparandet och inte bara lånandet?” under Almedalsveckan.

De svenska hushållens skulder är historiskt höga samtidigt som de ekonomiska trösklarna in på bostadsmarknaden aldrig varit större. I och med att bolånetaket infördes 2010 krävs en kontantinsats för att köpa en bostad, något som kan vara svårt för många ungdomar att få ihop. I flera andra länder, bland annat Norge, får unga vuxna hjälp att skaffa en första bostad genom bosparstimulans eller förmånliga lån. HSB, Riksbyggen, Villaägarna och Trä- och Möbelföretagen föreslår att Sverige ska införande ett liknande stöd för att uppmuntra ungdomar att spara till sitt första boende.

Från lånekultur till sparande
HSBs och Bostadsrätternas seminarium i Almedalen på tema bosparande, var mycket välbesökt. 
– Bosparande kommer inte att vara den enda lösning på bostadsbristen, men det kan vara en del av den. I dag lever vi i en lånekultur och ändå subventionerar staten fortsatt lånande. Det kanske är dags att börja subventionera sparande? inledde HSBs förbundsordförande Anders Lago.

Svenska folket positiva till bosparande
En undersökning från analys- och strategiföretaget United Minds visar att var femte person mellan 15 och 34 år har avstått från att söka ett jobb eller utbildning i storstadsregion eftersom de inte kan hitta en bostad. United Minds har också frågat hur svenska folket ser på ett statligt subventionerat bosparande – något som 74 procent är positiva eller mycket positiva till.

Subventionera lån eller sparande?
Panelen bestående av Thomas Östros, Bankföreningen, Veronica Palm, Socialdemokraterna, Anna Felländer, Swedbank och Oskar Öholm, Moderaterna, var enig om att de höga bostadspriserna och låneekonomin är ett problem. Hur problemet ska lösas fanns flera förslag på. Anna Felländer ansåg att det är bättra att dra ner på räntesubventionerna till lånandet medan Veronica Palm, Oscar Öholm och Thomas Östros ställde sig positiva till en statlig subventionerat bosparande
- Ett subventionerat bosparande kan vara bra för unga och ett sätt att lära sig att tänka sparande.
Se seminariet "Bör staten gynna sparandet och inte bara lånandet?" här.