Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tidigare HSB-direktören Erik Nilsson har avlidit 86 år gammal

21 november 2014 Erik Nilsson var den oomstridde ledaren för HSB Uppsala, som VD 1966-1992 och som ordförande fram till 1999. Under hans tid var byggtakten hög och framtidstron stor. Mellan 1966 och 1999 ökade antalet HSB-lägenheter i Uppsala län från 4000 till 11000; medlems-antalet uppgick till 25000 personer.

Erik var hallänning, från Frillesås norr om Varberg och han återvände gärna dit i tankar och resor. Hans affärsmannaskap formades i väldigt unga år, som lingonplockare och -försäljare på torget i Varberg, tillsammans med sin mamma. 

Erik fick aldrig möjlighet till högre studier, men läste senare, på egen hand, in realexamen. Hans lärande tog dock aldrig slut, han ägnade sig åt skönlitteratur och poesi. Han tog många dikter till sig och deklamerade gärna dikter av bland andra Boye och Thunman, direkt ur minnet. Att stödja konstnärer och musiker blev naturligt för honom, vilket kan avläsas på det konst-smyckade HSB-kontoret.

Inom politiken var Erik tongivande i många år, till en början i Storvreta och i landstinget och efter kommunsammanslagningen även i Uppsala kommun. Samtidigt, som chef för HSB Uppsala, genomförde han stora bostadsprojekt under ”miljonprogrammet”, med fortsättning långt in på 80-talet.

Hans skickliga handlag och blixtsnabba huvudräkningar vid förhandlingar med byggföretag och lånemyndigheter, ledde fram till bostadsrättsföreningar med hög kvalitet och god eko-nomi, vilket ytterst gagnat HSBs medlemmar.

Hans stora engagemang i politiken, HSBs riksförbund, KF, Folksam och på fler ställen, krävde mycket tid från hans sida. Som medarbetare i HSB Uppsala fick vi lärdomar och in-blick i denna värld.

Erik gav oss mycket energi och glädje. Han gav oss också stort utrymme för egna initiativ och eget handlande i det dagliga HSB-arbetet – men ”falkögat” fanns alltid där!

Lena Rönnberg, ordförande HSB Uppsala
Sture Blomgren, f.d. ordförande HSB Uppsala
Hans Johansson, f.d. VD HSB Uppsala, tillsammans med den ”gamla” ledningsgruppen