Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Airbnb-uthyrning kan stoppas enligt ny dom

27 augusti 2015 Bostadsrättsföreningens styrelse kan neka bostadsuthyrning via Airbnb. Det framkommer i en ny dom från hyresnämnden i Stockholm som kan bli vägledande.

Enligt den aktuella domen är uthyrning av sin bostadsrätt via Airbnb att betrakta som hotellverksamhet. Föreningens styrelse har därigenom rätt att stoppa den typen av uthyrning.

– Det är bra att vi fått ett avgörande i en fråga som varit svår för bostadsrättsföreningar och boende att hantera. Eftersom Airbnb-uthyrning i grunden är andrahandsuthyrning är det viktigt att bostadsrättsföreningen har tydliga riktlinjer om när är tillåtet och eller inte att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. På så sätt vet alla vilka specifika skäl som måste uppfyllas för att uthyrning ska vara okej i just deras förening, säger Sofie Kjellin, chefsjurist på HSB Riksförbund.

Stort intresse för Airbnb

Ökningen av korttidsuthyrning har ökat kraftigt den senaste tiden. I Sverige har antalet boenden som finns att boka på Airbnb ökat med hela 89 procent under det senaste året. Idag finns omkring 11 000 boenden att boka i Sverige.

– Vi märker att det finns ett allt större intresse för den här typen av uthyrningstjänster. Men det är viktigt att bostadsrättshavare som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand ansöker om tillstånd hos föreningen innan de hyr ut sin bostadsrätt. Att hyra ut en lägenhet olovligen i andra hand är en förverkandegrund, som kan ligga till grund för en uppsägning av nyttjanderätten till bostaden, säger Sofie Kjellin. 

Fakta om Airbnb

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Hemsidan innehåller mer än 500 000 privata boenden i 192 länder och 33 000 städer. En Airbnb-resenär hyr i snitt ett boende i fyra nätter på den europeiska marknaden.