Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Allt hetare bostadsmarknad visar mäklarstatistik

17 februari 2015 Trycket på bostadsmarknaden i de heta storstadsregionerna fortsätter öka och det är säljarens marknad visar den senaste Mäklarpanelen. Statistik från HSBs senaste visningshelg visar också på stort intresse från köparna.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 8,58 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 7,84 när samma fråga ställdes i december och 7,72 i oktober 2014. Det är alltså nu en ännu tydligare fördel för säljarna på marknaden. Snittet i Stockholm slår nästan i taket med 9,66.

Ökande efterfrågan i Malmö
Situationen med stark efterfrågan och lågt utbud som präglade hela förra året, har förstärkts i inledningen av 2015. Bostadsbrist på tillväxtorter, lågt byggande och låga bolåneräntor är bidragande orsaker skriver Fastighetsbyrån i en kommentar. Efterfrågan är starkast i Stockholm (9,7) och Göteborg (9,6). Efterfrågan i Malmö har förstärkts där snittet nu ligger på 8,9. Större orter ligger på 8,6, mellanstora orter på 8,5 och mindre orter har lägst efterfrågan på 7,1. I svaren kan man även se att efterfrågan på villor har ökat och ligger nästan på samma höga nivå som bostadsrätter.

Stort intresse för HSBs nyproduktion
– Det är fortsatt stor efterfrågan på nyproduktion och intresset har varit stort för våra nya projekt som kommer ut på marknaden. Säljkraven för att få starta uppnås snabbt och många projekt blir slutsålda långt innan inflyttning. I dagsläget finns det också bara några få osålda färdigställda lägenheter, säger Eva-Lotta Vinskär, analytiker på HSB Projektpartner.

HSBs visningshelg i januari drog ca 2 000 besökare, varav ca 900 besökte HSB Bostads säljstart Bällstaån i Sundbyberg. I mitten av februari finns 669 bostäder att söka i 90 HSB-nybyggnadsprojekt på Hitta bostad i HSB. Nästa visningshelg i HSB äger rum 25–26 april.