Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Information om inomhusvärme

07 oktober 2016 Under hösten och vintern brukar vi få många frågor om bostädernas värme. Alla upplever värme på olika sätt. Vissa fryser medan andra tycker att det är för varmt.

En utgångspunkt när man diskuterar inomhusvärme är att rumstemperaturen följer den inställda värmekurvan. Vi på HSB har som rekommenderad rumstemperatur mellan 20 och 21 grader Celsius. Detta för ett gott inomhusklimat samt ett minskat koldioxidutsläpp.

Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet stiger över inställd temperatur slår termostaten av det varma vattnet som cirkulerar i elementet. Då blir elementet kallt.

Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.

Värmen i fastigheten stängs aldrig av utan regleras efter utetemperaturen. Desto kallare det är utomhus, desto varmare vatten kommer att cirkulera i ditt element.

Tips för ett bra inomhusklimat

  • Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet.
  • Täck inte för termostaten eftersom den då känner av en högre temperatur än det är i rummet vilket leder till att varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
  • Se till att fönster inte står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt under en kort stund.

Om vi skulle göra alla lägenheter en grad varmare skulle den totala värmekostnaden öka med fem procent.

OBS! Mät temperaturen i lägenheten innan ni felanmäler värmen. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera en bra termometer 1-1,5 meter upp mot en innervägg.

AO Energi och driftteknik
HSB Södertörn