Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ska du hyra ut i sommar? Tänk på det här!

17 juli 2017 Funderar du på att hyra ut din bostadsrätt under din semester? Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller juridiskt och att du är ute i god tid så att din förening hinner ta ställning i ditt ärende. I vår guide får du några viktiga råd på vägen.

1. ANDRAHANDSUPPLÅTELSE
I dagligt tal pratar man om andrahandsuthyrning, men den juridiska termen är andrahandsupplåtelse (uthyrning innebär att man tar betalt). Så fort någon annan än bostadsrätthavaren bor i bostadsrättslägenheten rör det sig om en andrahandsupplåtelse. Det spelar ingen roll om bostadsrättshavaren tar betalt eller inte, till vem man hyr eller lånar ut lägenheten eller hur länge. Exempelvis är det en andrahandsupplåtelse om en bostadrättshavare lånar ut sin lägenhet till sin syster en vecka på sommaren.

2. SKRIFTLIGT TILLSTÅND
Innan du upplåter din lägenhet i andra hand ska du ha ett skriftligt tillstånd av din bostadsrättsförening. Av ansökan ska framgå vilket skälet är till andrahandsupplåtelsen, vilken tidsperiod som avses samt namnet på den som ska hyra lägenheten. Vanliga skäl är arbete på annan ort, sjukhusvistelse, samboprövning, studier på annan ort eller att man vill upplåta lägenheten till en närstående. Andrahandsupplåtelsen får inte påbörjas förrän tillstånd finns. Att strunta i tillstånd kan leda till att du blir uppsagd från din lägenhet. Får du nej från styrelsen kan du vända dig till hyresnämnden för en kostnadsfri prövning.

3. SKÄLIG HYRA
Hyresvärden får ta ut en hyra som inte avviker för mycket från bostadsrättens kapital- och driftskostnad. Kapitalkostnaden beräknas på avkastningsräntan (i praktiken din bolåneränta) på lägenhetens aktuella marknadsvärde. Driftskostnaden inkluderar månadsavgift till föreningen, el och bredband. Se hyresnamden.se för mer information. Du har även rätt att ta ut en ersättning för möbelslitage. Praxis är ett påslag på 10–15% på hyran som beräknats på kapital- och driftskostnad.

4. HYRESAVTAL
Skriv ett hyresavtal med din hyresgäst där bland annat hyran, hyrestid och uppsägningstid anges. Tänk på att det är du som innehar bostadsrätten, som alltid ansvara för betalning av månadsavgiften, lägenhetens skick samt eventuelle störningar. Det är därför viktigt att du är anträffbar för styrelsen under tiden du inte bor i din lägenhet, om det skulle uppstå något problem med din hyresgäst.

5. FÖRSÄKRING
Självklart har du en hemförsäkring, men du bör även kolla upp så att din hyresgäst har en hemförsäkring som täcker hens föremål och även ersätter eventuella skador som orsakas av hyresgästen.

6. SKATTEREGLER
Du som hyr ut din bostadsrätt får göra ett schablonavdrag på hyresintäkter på högst 40 000 kr/år, plus avdrag för månadsavgiften under de dagar som berörs. För mer information se skatteverket.se

AIRBNB – JA ELLER NEJ?
Samma regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätt gäller även här. Konsekvensen av att strunta i tillstånd från föreningen kan leda till att man blir uppsagd från sin lägenhet. Ta reda på vilka regler som gäller i din bostadsrättförening.

 

HAR DU FÅTT GODKÄNT OCH SKA HYRA UT?

Här är några tips och råd inför hyresgästens ankomst.

  • Plocka bort värdefulla och personliga saker som betyder mycket för dig
  • Om du hyr ut möblerat en längre tid, byt ut gärna ut bäddmadrassen och sängöverdrag
  • Underskatta inte att ett fint och välstädat hem kan inspirera till större aktsamhet
  • Berätta för dina grannar vem som kommer att bo i din lägenhet och under vilken tidsperiod
  • Informera din hyresgäst om de regler som gäller i huset.
  • Förmedla en kontakt med en granne som du har god kontakt med