Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad händer om en bostadsrättsförening går i konkurs?

13 januari 2017 Det är mycket ovanligt men det händer. En konkurs betyder att antingen gäldenären (den som är skyldig någon och i detta fall brf:en) eller borgenären (den som har en fordran, exempelvis en leverantör, kreditgivare eller staten) lämnar in en ansökan till tingsrätten om att försätta brf:en i konkurs.

För att tingsrätten ska besluta om konkurs måste det vara fråga om en klar fordran som inte betalats, eller att den ekonomiska situationen för brf:en är allvarlig och inte bedöms kunna lösas genom exempelvis höjda årsavgifter.

Konkursen i sig är ett sätt att se till att borgenärerna får del av sina respektive fordringar utifrån vad som finns i konkursboet. Tingsrätten utser en förvaltare som tar över förvaltningen från gäldenären, alltså styrelsen i brf:en. Konkursförvaltaren identifierar tillgångar, skulder, kostnader och intäkter och avvecklar därefter tillgångarna så att medlen kan delas ut till borgenärerna. I praktiken betyder det oftast att hitta en köpare av fastigheten och använda medlen från detta till att betala skulderna.

Eftersom medlemmarnas egna kapital alltid förbrukas först vid förlust och konkurs är det vanligt att det inte blir något över och att de medel som medlemmarna har haft eller betalat in en gång i tiden är borta för alltid. Här är det också viktigt att beakta att en medlem både är delägare i en förening och dess ekonomi, men kan ha egna privata lån för den bostadsrätt hen förvärvat en gång i tiden. Dessa eventuella lån sitter medlemmen kvar med trots att tillgången i form av en bostadsrätt inte längre finns.

Inom HSB förespråkar vi att styrelserna ska arbeta med underhållsplaner och ekonomiska långtidsprognoser, för att kunna hantera framtida utmaningar och hålla en nivå för årsavgifter som klarar utbetalningsbehovet. Att inte arbeta med dessa hjälpmedel kan liknas vid att köra bil utan lyktor i mörkret och varförs ska man göra det om det finns bra lyktor?