Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Att tänka på vid installation av solceller

15 oktober 2018 Intresset för att använda solceller har ökat. Anledningen kan vara att det har blivit billigare att installera och att det finns olika typer av stöd att söka.

Är det lönsamt att ha solceller i Sverige?
I Sverige har vi långa dagar under sommaren då solen står uppe, vilket är en fördel för solintensitet. Undersökningar visar att solinstrålningen i Sverige är lika hög som i centrala Europa. När solen inte strålar använder du el via elbolaget som vanligt. Solen i Sverige är bättre anpassad för solceller, eftersom de vid för hög värme blir mindre ineffektiva.

Fungerar anläggningen i vår fastighet?
Tekniken för installation av solceller är väl utvecklad och idag finns det lösningar för alla tak. Ett krav är att solcellsanläggningen ska följa takets form och då behövs ingen bygglovsansökan. Det är bra att ha koll på hur det ser ut i underhållsplanen, så att taket är i gott skick 30 år fram.

Hur mycket skiner solen där du bor?
Via solkartan: http://www.stockholm.se/ByggBo/Leva-Miljovanligt/Stockholms-solkarta/ kan du se hur mycket solen strålar där du bor.

Det här gäller för bygglov
Bygglovet för installation av solceller togs bort i augusti i år, och det gäller om solcellsanläggningen följer takets riktning.
Det finns undantag i reglerna exempelvis kräver kulturklassade byggnader eller områden fortfarande bygglov. Det gäller även byggnader i anslutning till områden som är skyddat som riksintresse för försvaret. Kolla med kommunen där du bor för vad som gäller där.

Så länge håller solceller
Solceller håller i minst 30 år och de kräver heller ingen större underhållning. Kolla att det finns en garanti för solcellerna hos leverantörerna innan du köper en anläggning. Däremot så håller växelriktare, som gör om likström till växelström för att elen ska kunna gå ut i huset, i 15 år. Tänk på att den ska vara placerad så att den är lätt att byta ut innan solcellsinstallationen behöver bytas ut.

Så får du bidrag för solceller
Det finns ett statligt stöd för installation av solceller på 30% av investeringskostnaden, men det finns ett tak och pengarna kan vara slut om du söker i slutet av året. Ansökan ska göras hos länsstyrelsen innan installationen utförs. Om du producerar så mycket el att du inte konsumerar allt, kan du sälja överskottet till elbolag.