Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hur många cyklar får man ha egentligen?

22 november 2018 I en bostadsrättsförening delar man på de gemensamma utrymmena och ett sådant utrymme kan vara ett cykelrum. Hur ska man som bostadsrättsförening hantera om en person har flera cyklar som gör att cykelrummet blir fullt så att alla i föreningen inte har samma möjlighet att nyttja det gemensamma utrymmet? Vår jurist svarar på frågan.

I vår föreningen har vi en boende som verkligen gillar att cykla. Det är ju så klart bra på många sätt - framför allt för miljön och för hälsan. Men saken är att personen i princip har en cykel för varje veckodag. Tre racercyklar, minst en mountainbike, en "skräpcykel" och så vidare. Problemet för oss andra blir förstås att det blir väldigt fullt i vårt gemensamma cykelförråd. Det hela förvärras av att det dessutom står många andra cyklar i förrådet som inte verkar ha varit i bruk på flera år. Så min fråga är vad som gäller. Hur många cyklar per hushåll är det rimligt att man ska få ha i cykelförrådet? Och hur hanterar vi de cyklar som inte verkar ha någon ägare som tar ansvar för dem, eller i alla fall inte används?

Svar:
Cykelförrådet är ett gemensamt utrymme och det finns således ett gemensamt intresse för dem som bor i föreningen att hålla ordning och reda i detsamma. Det är svårt för styrelsen i föreningen att begränsa antalet cyklar som varje hushåll får lov att ha men det kan ändå finnas skäl till att styrelsen bidrar med försök att lösa problemet som beskrivs ovan. Ett sätt är att styrelsen medlar i frågan, det mesta kan ofta lösas med att parterna får träffas och prata om saken under ordnade förhållanden. En medling kan gå till på olika sätt men handlar främst om att lyssna och försöka nå konsensus i en fråga, oftast underlättar det om saken diskuteras på en neutral plats med någon som står utanför den konflikt som uppstått.Har en fråga blivit infekterad kan det vara svårt att ta ett steg tillbaka och se saken från den andres perspektiv och då underlättar det om någon utomstående kan bidra med sin syn på saken och komma med förslag till lösning.

Går det inte att nå någon form av kompromiss kring hur många cyklar din granne förvarar i cykelförrådet kan föreningen titta på möjligheterna att hyra ut personliga uppställningsplatser för cyklarna för att på så vis reglera saken något. Det vanligaste är dock att föreningen skapar utrymme genom att rensa upp bland de cyklar som ingen verkar använda eller som lämnats kvar av personer som flyttat. Skräpcyklar kan slängas men det förutsätter att det är uppenbart att de saknar värde och att ägaren är okänd. Är ägaren okänd och cykeln i funktionsdugligt skick kan den betraktas som hittegods.

Föreningen måste dock göra klart för de boende att omärkta cyklar kommer att omhändertas. Ett sätt är att lappa cyklarna eller gå ut med en uppmaning till de boende att omärkta cyklar kommer att omhändertas inom en viss tid. I samband med detta bör en förteckning över cyklarna göras. Cyklar där ägaren är känd men som av olika skäl måste avlägsnas, till exempel om de står i trappuppgången i stället för i cykelförrådet, kan avlägsnas med hjälp av kronofogden.