Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Elever nöjda med praotiden på HSB Stockholm

26 mars 2018 Fastighetsbranschen behöver bli bättre på mångfald och att locka till sig ung arbetskraft. HSB Stockholm har tagit emot två praoelever som var mycket nöjda med praotiden.

Mounira Mohammed och Samira Mohammed från Rinkebyskolan har praoat på HSB Stockholm. Båda är nöjda med veckan och kan tänka sig att jobba inom fastighetsbranschen i framtiden. Praoeleverna har fått varsin handledare som har tagit med dem på olika projekt ute i fastigheterna.

– Det var jättekul att åka runt till olika fastigheter och kontrollera saker. Jag gick runt under veckan med en fastighetsskötare och han visade mig hur han byter lampor i trapphus, kontrollerade namnskyltar, och tog bort grus från ytterdörrar som inte gick igen, säger Mounira.  

Samira bryter in och berättar att även hon fick åka runt till olika fastigheter.

– Vi kontrollerade så att gångvägarna var grusade, att gungor på lekplatserna var godkända och att brunnar var säkrade. En kund ville att vi skulle ta bort en lekplats som inte var godkänd och vi mätte den för att beräkna hur många lastbilar det skulle behövas. Jag fick själv hjälpa till med att skriva offerten till kunden och det kändes jättekul att hjälpa HSB med en affär, säger Samira.

Att gå upp och ner i trappor eller att stå ute i kylan längre stunder har varit baksidan med arbetsuppgifterna, men det positiva väger ändå upp. På frågan om en framtid inom fastighetsbranschen svarar 15-åringarna positivt.

– Jag kan tänka mig att jobba med något där man får jobba mer praktiskt med händerna. Kanske inte direkt fastighetsskötare, men något inom bygget, säger Mounira.

Även Samira berättar att hon kan tänka sig jobba med fastigheter, men inte lika mycket ute på fältet.

– Jag vill hellre jobba med människor och hjälpa till. Vaktmästeriet var roligt när vi fick dela ut brev eller på Kund- och Medlemsservice där vi svarade i telefon. Det passar mig bättre.

Samira berättar att hon har lärt sig mycket under praotiden. Och att hon inte kände till att HSB var så stort. Mounira berättar att hon kände till Svenska Bostäder och Familjebostäder och att hon nu även vet vad HSB är för något.

Båda är nöjda med veckan och hur deras handledare har bemött dem. Mounira avslutar med att de gärna skulle vilja sommarjobba på HSB, eftersom det var så roligt och givande. Samira nickar instämmande och säger att hon gärna också skulle vilja sommarjobba.

Charlotte Svalstedt, HR chef är nöjd med de bådas insats.

– Det är ett mycket bra tillfälle att få marknadsföra fastighetsbranschen och ge en inblick i våra olika verksamhetsområden för unga potentiella medarbetare i framtiden. Förhoppningsvis söker de kanske in till Fastighetsrelaterade utbildningar efter grundskolan.