Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Rörlig ränta eller bundna lån – vad är bäst?

13 februari 2018 Hur ska man tänka som en bostadsrättsförening. Ska man binda sina lån eller ska man ha rörlig ränta? Och hur ska man tänka kring amorteringar?

Vi har under flera år gynnats av låga räntor som gör att de flesta får mer pengar över i plånboken, vilket även gäller bostadsrättsföreningar. Vi kan nu för första gången på länge se tendenser i Sveriges ekonomi och den globala ekonomin som kan få räntorna att börja stiga. I USA har deras motsvarighet till Riksbanken, FED, redan höjt räntan flera gånger och de flesta bedömare räknar med att den kommer höjas mer under 2018. I Sverige är den korta (rörliga) räntan fortfarande låg men vi kan se att de långa räntorna (bundna exempelvis 5 år) börjar stiga. Detta kan tolkas som att förväntningen på en räntehöjning ökar.

Hur ska då bostadsrättsföreningen tänka med sina lån? Det finns faktiskt inget svar som passar alla. Ett generellt tips är att sprida risken på olika löptider men samtidigt kan en förening med låg skuldsättning och bra sparande till framtida underhåll ha alla lån rörliga utan att kompromissa med den långsiktiga säkerheten. Å andra sidan bör föreningen som har en hög skuldsättning och en hög räntekänslighet tänka på att lägga en större del av lånen på bunden ränta för att minska risken för drastiskt ökade kostnader på kort sikt.

Det är heller inte bara nuläget som ska vägas in i hanteringen av lånen. Underhållsplanen är central i planeringen och en förening som vet med sig att den har stora underhåll i närtid som ska finansieras med lån kan göra klokt att i förväg planera för att binda en del av dessa.

Slutligen rekommenderar vi också föreningar att hålla koll på sitt sparande till framtida underhåll och hur detta utvecklar sig i framtiden med en högre ränta. Det är sparandet som säkerställer att bostadsrättsföreningen får över tillräckligt med pengar till amorteringar. Detta skapar i sin tur låneutrymme inför framtida underhåll.

Utöver att hålla koll på dessa delar och hitta en ansvarsfull fördelning på lånen handlar det också om att se till att förhandla ner sin ränta så mycket som möjligt. Här kan HSB Stockholm vara behjälpliga med en tjänst där vi automatiskt förhandlar om lånen med alla banker när de förfaller för att säkerställa att bostadsrättsföreningen alltid får den bästa möjliga räntan. Utöver förhandlingen är vi också rådgivare när det kommer till amorteringsplan och fördelning av löptider.

HSB Stockholm förvaltar lån för mer än fem miljarder kronor aktivt och detta gör att bankerna är väldigt måna om att ge våra oss bra villkor. Genom vår dagliga kontakt med bankerna har vi koll på vilka räntor som går att få och det innebär både en trygghet och besvärsfrihet för styrelsen som alltid får ett bra beslutsunderlag.