Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Säkra din bostad inför semestern

28 maj 2018 Ska du åka bort på semestern? Våra tips hjälper dig att minska risken för obehagliga överraskningar när du kommer tillbaka hem och gör att du kan njuta av semestern istället för att oroa dig. Trevlig sommar!

1. Goda grannar är det bästa inbrottsskyddet
Informera grannarna om att du reser bort och be dem hålla ett öga på din bostad. Om någon vän/släkting sköter blomvattning eller posthämtning under tiden du är borta, berätta för era närmsta grannar vem det är, hur den personen ser ut och kanske vilken bil personen kör.

2. Håll låg profil på sociala medier
Berätta inte på sociala medier att du är bortrest. Undvik att ”checka in” på semesterorten och vänta med att lägga upp bilder tills du är hemma igen. Om du ändå vill skryta lite på sociala medier, se över inställningarna så att bara dina vänner ser det du lägger upp.

3. Låt din bostad se bebodd ut
Häng ut lite tvätt på balkongen, sätt timer på lampor så att det lyser under kvällstid och sätt gärna timer på en radio också. En inbrottstjuv spanar sällan på ett hus eller lägenhet en längre tid utan tar tillfället i akt när det ser tomt ut.

4. Håll växterna vid liv
Vissna växter vittnar om att du inte är hemma. Har du inte någon som kan komma och vattna så finns det flera knep att ta till för att hålla blommorna vid liv. Flytta växterna från det värsta solgasset. Vattna dem rikligt innan du åker. Har du mindre krukor kan du doppa dem i en hink med vatten och hålla kvar dem tills det slutat bubbla. Ska du vara borta länge kan du göra en egen självbevattning genom att och stoppa ner en uppochner vänd pet-flaska fylld med vatten i jorden med korköppningen nedåt. Jorden suger bara upp så mycket vatten den behöver.

5. Brand och strömavbrott
Flytta kristall- och glasföremål till platser dit solen inte kan nå. En prisma kan fungera som ett brännglas och orsaka brand i lättantändliga material, som exempelvis en gardin. Ett tips som gör att du kan se om det varit ett strömavbrott under tiden du varit borta: Innan du åker, låt vatten frysa till is i en mugg. Lägg ett mynt på den frusna ytan och ställ tillbaka muggen i frysen. Har myntet sjunkit till botten av muggen när du kommer hem har det troligen varit strömavbrott så länge att du bör kasta maten i frysen.  

6. Undvik vattenskador
Stäng av vattnet till disk- och tvättmaskin eller annat som har tryck i ledningarna för att undvika vattenskador. Diskmaskinsavstängaren sitter ofta på blandaren eller under diskbänken, och tvättmaskinens avstängningsventil sitter ofta på röret som leder vatten till tvättmaskinen. Lämna en extranyckel till en granne så att denne kan ta sig in om något skulle hända.

7. Se upp för id-kapning
Se till att det inte samlas post i brevlådan. Ställ av tidningen och lagra posten, eller be någon tömma brevlådan dagligen. Gå in på Skatteverkets hemsida och sätt en e-legitimationsspärr på adressändringsfunktionen. Då kan ingen annan göra en adressändring och lägga beslag på din post i syfte att kapa din identitet. Hos Skatteverket kan du också skaffa en digital brevlåda dit känslig post kan skickas.

 CHECKLISTA INNAN DU ÅKER:

 • Sätt timer på lampor
 • Släck lampor som inte har timer
 • Töm kylen på färskvaror
 • Dra ut sladdar till hushållsapparater så som kaffebryggare, vattenkokare och brödrost
 • Flytta kristall- och glasföremål från fönstren
 • Stäng av vattnet till tvätt- och diskmaskin
 • Öppna diskmaskinsluckan på glänt
 • Se till att spisen är avstängd
 • Vattna blommorna
 • Stäng alla fönster och lås dem om det går
 • Ta ut soppåsen
 • Lämna extranyckel till grannen/blomvattnaren

 

Trevlig sommar!