Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Seniorklubbar skapar trivsel och trygghet

24 september 2018 Boule och biljard, utflykter och föreläsningar. Medlemmarna i seniorklubben HPR på Reimersholme har många aktiviteter att välja på. Klubben är en viktig social knutpunkt för sina drygt 200 medlemmar.

I samlingslokalen i HSB Brf Bränneriet pryder ett trettiotal färgglada akvareller väggarna. Det är seniorklubben HPR:s akvarellmålare som har vårutställning och visar upp de alster som har skapats under den gångna terminen. Akvarellcirkeln är en av många aktiviteter som erbjuds de 210 pensionärer som är medlemmar i seniorklubben. På programmet står stavpromenader, grillfester, soppteater och de regelbundna onsdagsträffarna då seniorerna möts över en bit mat och lite social samvaro. - Det är väldigt trevligt och ett bra sätt att få kontakt med sina jämnåriga grannar. Vi brukar ha så roligt på våra träffar, säger 75-åriga Lena, som är medlem i seniorklubben sedan drygt 15 år och även ledamot i styrelsen.

Lena blev medlem några år innan hon fyllde 65, eftersom hennes man var med. För så fungerar klubben. Kravet för att bli medlem är att man är ålders-, avtals- eller förtidspensionär, alternativt gift eller sambo med en pensionär i föreningen. Några år efter att Lena gick med i klubben blev hon änka. Sedan dess betyder samvaron i klubben än mer.

72-årige Bengt, ordförande i klubben, instämmer med Lena att gemenskapen och samvaron är det bästa med seniorklubben. Själv spelar han och fyra andra seniorer biljard varje onsdag förmiddag i föreningens biljardrum. - Vi är inte särskilt bra någon av oss, och vi för inget protokoll, men det är jättekul att träffas och spela ihop. Dessutom är det mer fysiskt än man kan tro. När vi mätte antalet steg vi går under ett pass blev det flera tusen.

Förutom alla de aktiviteter som finns på plats på Reimersholme brukar klubben bjuda in föreläsare och underhållare till sina klubbträffar. - Mest populärt är ändå vår årliga grillfest på föreningens takterrass. Då kommer runt 50 personer och vi har väldigt trevligt ihop, berättar Bengt. Det finns ett sextiotal HSB-seniorklubbar bland HSB Stockholms bostadsrättsföreningar. Vissa är lika aktiva som HPR medan andra har lite enklare utbud och mest träffas regelbundet över en kopp kaffe eller en promenad. Klubbarna fyller en viktig social funktion och ger ett välbefinnande, menar Maria Nolgård Wåhlin, samordnare för seniorverksamheten på HSB Stockholm där Seniorrådet träffas regelbundet med representanter från de lokala klubbarna. Från Seniorrådet får de lokala klubbarna inspiration, rådgivning och viss utbildning. - Klubbarna blir en knutpunkt och en viktig social funktion. Många äldre är ju ensamma och ensamhet påverkar både psyket och fysiken. Att då ha de här återkommande träffarna att se fram emot är väldigt viktigt för många, säger Maria Nolgård Wåhlin.