Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Två generationer under samma tak

19 juli 2019 Den ene hade ett rum över, den andre sökte boende under studietiden. Via en digital bostadstjänst hittade de varandra. Nu drygar 66-årige Bo ut sin pension och 22-årige studenten Johan har en bostad till en rimlig hyra.

Glada, ivriga skall möter oss i hallen när den lilla dvärgpinschern Abbi hälsar sina gäster välkomna till lägenheten i Solna. Här bor, förutom Abbi, 66-årige pensionerade musikern Bo Lindberg och 22-årige studenten Johan Wirén. Johan är inneboende hos Bo och hyr sedan några månader ett rum i lägenheten.

-Jag flyttade till Stockholm efter jul för att plugga medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och behövde någonstans att bo.Alla vet ju hur svårt det är att hitta boende i Stockholm, men jag var faktiskt inte så orolig utan tänkte att det löser sig på något sätt, säger Johan.

Och löste sig gjorde det - bara två veckor innan kursen startade.

- Jag fick tips om organisationen Ett tak två generationer via en kompis och kontaktade dem. Inom några veckor hade de fört samman mig och Bo. Vi hade ett Skypemöte och sedan var allt klart. Vi fick hjälp att skriva avtal och två veckor innan min kurs började hade jag det här rummet.

Ett tak två generationer är en bostadstjänst, specialiserad på att matcha äldre personer som har yta över i hemmet med unga studenter som behöver boende. Utöver själva matchningen hjälper organisationen till att skriva kontrakt och har en betalningslösning som hanterar hyran.

- För mig passar den här lösningen perfekt eftersom jag inte har någon lust att annonsera på Blocket eller via lappar med allt vad det innebär, säger Bo som har hyrt ut ett rum i sin fyra periodvis i elva år.

- Det började när jag sålde villan och flyttade hit. På den tiden hade jag mina två grabbar boendes här i perioder, men när de flyttade ut var det lite väl stort för bara mig, så jag valde att hyra ut ett rum. Under åren har jag haft sju olika hyresgäster. Det är ett bra sätt att dryga ut kassan som pensionär, men det finns även andra anledningar till att Bo väljer att ha en inneboende.

- Jag tycker det är dumt att ha ett rum som står tomt när det finns så många som behöver boende. Själv är jag från 68-generationen och van vid att bo i kollektiv, så för min del är det inga problem att ha en inneboende.

Johan har sitt eget rum som han hyr möblerat och egen toalett. Duschrum, kök och vardagsrum delar de däremot på. Det funkar bra, tycker både Johan och Bo.

- Det är sällan vi krockar, för vi har rätt olika tider. Och om vi ses någon gång i köket så är det helt okej.

För Bo, som befinner sig en hel del på resande fot, känns det bra att veta att någon är i lägenheten när han är borta. För Johans del känns det bättre att bo inneboende och ha sitt eget hellre än att bo i studentkorridor, som annars var ett alternativ.

- Jag tycker det är skönt att slippa dela kök och annat med andra studenter, här är det bara jag och Bo och det blir mycket lugnare.

Matchningen går till så att hyresvärd och hyresgäst registrerar sig på hemsidan och svarar på några korta frågor om sig själva och sina önskemål. Därefter matchar Ett tak två generationer kandidater som de tycker är lämpliga att bo ihop. Ett personligt möte och sedan är allt klart, förutsatt att matchningen känns okej för båda parter. Hyran ska vara satt så att det passar en students ekonomi och den ska följa studentorganisationernas rekommendationer.

Hur är det då att bo ihop med en främling, vilka är utmaningarna?

- Visst kan det ta ett tag att vänja sig vid att möta en ny människa i hallen varje morgon och att etablera en rutin kring gemensamma regler och liknande. Men det är bara att vara tydlig med vad som gäller, vad som är mitt och ditt och hur man vill ha det. Jag har några få regler som jag är stenhård på; ingen rökning och inga nattgäster i lägenheten, säger Bo och tillägger att i Johans hyra ingår det att lägenheten städas varannan vecka, men att Johan själv ansvarar för att städa sitt rum och den egna toaletten.

- Att jag kan erbjuda mina hyresgäster egen toalett är faktiskt ett måste för att jag alls ska vilja hyra ut rummet.

För Johan, som flyttade direkt från föräldrahemmet, en villa i Falköping, har det egentligen bara varit lite svårt att vänja sig vid att bo i ett flerfamiljshus med allt vad det innebär av ljud från grannar.

- Annars tycker jag det funkar jättebra att vara inneboende. Jag trivs bra och läget är toppen - nära t-banan och bussar men ändå lugnt och tryggt.

Vad är då uthyrningsveteranen Bos bästa råd till andra som också vill prova att hyra ut ett rum hemma?
- Ge dig inte in i det på egen hand utan anlita en förmedlingstjänst som vi gjorde. Det är så mycket smidigare än att själv annonsera och sköta all administration med intervjuer, kontrakt och hyra. Visst tar de en liten avgift för sitt jobb, men det är det värt enligt mig.