Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Följ med på en fastighetssyn med vår förvaltare

13 juni 2019 Det är en solig eftermiddag och Maria Blomqvist, förvaltare på HSB Stockholm, har precis anlänt till en av sina fastigheter i Liljeholmen för att göra en fastighetssyn. Vid en fastighetssyn ser man över fastigheten för att se vilka åtgärder som är nödvändiga att genomföra.

Maria har arbetat som förvaltare i flera år och lyfter vad som krävs för att genomföra en bra fastighetssyn.

– Jag skulle vilja påstå att en av de viktigaste sakerna du kan göra som förvaltare är att röra dig runt i fastigheterna för att ha koll på vad som händer. Här vet jag till exempel att det ska göras en trapphusmålning och det skulle verkligen behövas golvvård, säger hon och pekar på den smutsiga väggen.

Och det märks att hon har stenkoll, både på fastigheten och hur en fastighetssyn utförs. Vid fastighetssynen görs en närmare kontroll av fastigheten för att se vad statusen är just nu och om planerade åtgärder bör tidigareläggas eller kan skjutas på. Ofta utgår man från den underhållsplan som föreningen har och tittar på det planerade underhåll som ligger inom de närmsta åren. 

En fastighetssyn görs oftast på sommaren av den anledningen att det är ljust och synligt och för att inget ska döljas under snön. Under fastighetssynen stöter Maria på både underleverantörer, fastighetsskötare och boende, vilka hon trevligt hälsar på samtidigt som hon håller fokus på samtalet med sin praktikant Filip Tucic. Filip håller föregående års fastighetssyns anteckningar i sin hand och lägger in nya kommentarer i den från dagens runda.

– Området är lugnt med mycket växtlighet och grönt, men det som är viktigt är att det känns tryggt för de boende. Här behöver föreningen se över utemiljön och belysningen. Finns det trappor utomhus behöver föreningen se över om det finns skador, att räckena är stabila och att de inte utgör någon fara på vintern.

På en fasad har gröna växtslingor sträckt sig som ett konstverk över hela kortsidan, vilket noteras av Maria.

– Det där behöver föreningen se över, eftersom det bildas fukt och själva rötterna har börjat rota sig in i fasaden. Det jag också tittar på är om fasaden, balkong och fönster har några sprickor eller skador, och det behöver åtgärdas för att inte släppa in fukt i fasaden eller bli sämre.

HSB-fastighetssyn-med-forvaltare2.jpg

Varför bör en bostadsrättsförening göra en fastighetssyn?
En fastighetssyn bör genomföras årligen för att kontrollera status på fastigheten och för att kunna planera framåt på ett proaktivt sätt. Fastighetssynen är ett viktigt verktyg i arbetet med förvaltningsplanen och uppdateringen av underhållsplanen, då planerade arbeten antingen kan tidigareläggas eller skjutas på beroende på vad som framkommit under fastighetssynen. Är fastighetssynen och uppdateringen av underhållsplanen genomförd har föreningen en bra grund för kommande års budget. Styrelsen har då bra koll på vad man kommer att behöva lägga pengar på under de kommande åren och man kan på så sätt planera långsiktigt. Upptäcker man att det är någonting som behöver åtgärdas om tre till fyra år som kommer kosta mycket pengar så kan man i budgeten börja lägga in en planerad avgiftshöjning de närmsta åren, så att det inte blir en chockhöjning precis innan det är dags att genomföra arbetena.

Maria fortsätter med att gå in i fastigheten och tittar först på garaget. Där noterar hon att det finns isoleringsrör med gammal asbestisolering och de behöver ersättas med dagens effektivare isoleringsmaterial.

– Visserligen är asbest inget farligt om du inte rör det, berättar hon, men det behöver ändå avverkas och HSB har en egen saneringstjänst som kan hjälpa till med det. Däck och kartonger står uppradade i garaget, vilket är en brandfara och säkerhetsrisk som bör åtgärdas. Det är också viktigt att kolla upp så att garageporten är besiktigad och fungerar som den ska.

Genom olika gångar kommer vi in i tvättstugan. Här noterar förvaltaren att det finns två torkrum, som inte används effektivt energimässigt. Det finns heller inga uppmärkningar för utrymningsvägar, samt inga brandvarnare eller brandsläckare.

Maria berättar att hon även tittar på säkerhet i hela fastigheten, exempelvis elsäkerhet eller trappor och kanter med snubblingsfara. Hon tittar på återvinningsrummen där det idag inte återvinns lika många tidningar men fler kartonger, eftersom många köper på nätet. Ett smart sätt att minimera utrymmet för kartonger är att köpa in en komprimator som pressar kartongerna som tar mycket plats.

Högst upp på vinden finns förråden och här föreslår Maria att föreningen kan bygga fyra stycken ettor med vacker utsikt.

– Vinden har stor utvecklingspotential och skulle kunna generera stora intäkter till föreningen, pengar som man sedan kan investera på andra håll i fastigheten, säger Maria.

Maria hoppas att styrelsen ska nappa på hennes utvecklingsförslag. Samtliga förslag och iakttagelser noteras i protokollet som kommer att lämnas över till styrelsen för beslut och handlingsplan framåt.