Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

6 tips - Förbered fastigheten för vintern

12 november 2019 Snart är vintern här, och med den snö, is och kyla. För att underlätta inför vintern och inte riskera några onödiga olyckor eller skador, kan det vara bra att se över delar av fastigheten innan snön kommer. Vi har träffat Julia Waller på HSB Mark och Trädgård och Antti Ahonen på HSB Förvaltare som har gett oss några tips på vad som kan behöva göras inför vintern.

Rensa hängrännor och stuprör
Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp så att avrinningen fungerar. Även om man inte har träd intill fastigheten så fastnar lätt löv och kvistar som blåst dit med höstvindarna. Blir det stopp i hängrännorna och vattnet rinner ner på fasaden kan det uppstå fuktskador. Vid kallt väder kan istappar bildas vilket medför en risk för personskador.

Gör en snökarta
Om ni inte redan har en snökarta kan det vara en god idé att göra en. En snökarta är en enkel karta över fastigheten där man ritar in vilka områden som ska skottas och sandas och var den skottade snön ska placeras. Snökartan blir en hjälp för både entreprenörer, som tydligt ser var arbetet ska utföras, och för boende som vet vilka områden som kommer att skottas och sandas.

Sandningslådor och plattsättning
Inför vintern är det bra att se över att sandningslådorna är i gott skick så att de håller för påfyllning av sand för halkbekämpning under vintern. Marksten eller brunnslock som sticker upp kan vara värt att åtgärda så plattsättningen inte skadas vid snöskottningen.

Entré och belysning
Se över den allmänna belysningen så att den är tillräcklig och fungerar som den ska. När det blir snö och is ute är risken större att halka och skada sig om man inte ser ordentligt. I entrén kan det behövas en extra gummimatta eller skrapgaller för att förhindra att det blir blött och halkigt på golvet.

Se över taken
Fundera på om snöskottning av taket behöver planeras in, som fastighetsägare är man ansvarig att se till att ingen skadas av nedfallande snö eller istappar. Genom att taken är fria från snömassor när det blir töväder, kan man också undvika vattenläckage vid snösmältning. Se till att taksäkerheten är god så att de som sköter snöröjningen kan arbeta säkert.

Meddela de boende
Meddela de boende om vad som gäller under vintern. Vem ska de kontakta angående farlig is på mark eller tak? Även brandskyddsreglerna är viktiga att alla känner till så att inte pulkor och annat blockerar trappuppgångarna.

Lycka till!