Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtidens styrelse: En knapp och en människa

22 oktober 2019 Året är 2069. Styrelsen i din bostadsrättsförening består av en person och en knapp - och styrelsemötet är ersatt av en kaffeprovning. I alla fall om man ska tro trendspanaren, futurologen och författaren Magnus Lindkvist.

"Om 50 år tror jag att bostadsrättsföreningar kommer att se helt annorlunda ut. Dels för att vi just nu upplever den absoluta peaken för just antalet bostads­rättsföreningar på grund av ett unikt klimat med ultralåga räntor som inte kommer att hålla i sig, dels för att vår livsstil kommer ha förändrats ordentligt.

magnus-lindkvist.jpg

Våra boenden kommer i mycket högre grad vara mobila, som att vi sover och lever i ambulerande moduler som lättare tar oss till de platser där vi arbetar. I stället för de traditionella bostadsrätts­föreningarna tror jag vi kommer få se ett medlemskap på global basis, snarare än lokal.

Säg att du om 50 år jobbar med kommunikation i Nordeuropa och behö­ver resa mycket - då kanske du är en av 340 medlemmar som betalar kollektivt för att det finns boende och levnadsfor­mer som passar ert community, där vissa bostäder är lokala och andra globala.

När det gäller styrelsen i bostadsrätts­föreningen blir det komplicerat, men jag tror den kommer styras av två principer. Först: allt beslutfat­tande och all regelefterlevnad kommer förberedas och fattas av maskiner. Vi människor matar in reglerna vi vill ska gälla i föreningen och sedan fattar en algoritm besluten åt oss.

Den andra principen gäller 'the internet of things', alltså det uppkopplade huset. I dag sker det på privat nivå, som att vårt kylskåp pratar med vår telefon. Det är ganska värdelöst för en person, men när det handlar om 340 lägenheter i en förening så blir det värdefullt. Då får man överblick över hur alla förbrukar el eller använder tvätt­stugan. Allt kan styras och övervakas automatiskt.

En framtida styrelse skulle faktiskt kunna bestå av bara en knapp och en person - personen övervakar då knap­pen så att inte fel person trycker på den. Sedan styr algoritmerna allt: el, värme, kyla och investeringsbeslut. Ökar elpriset så sänks värmen i föreningens lägenheter så att den fastställda kostnaden kan hållas, till exempel.

Om man ändå ska ha en styrelse som ses vid fysiska möten tror jag att det är viktigt att haka på rådande trender - att skapa prestige kring att få delta i styrelsearbe­tet så att medlemmarna väljs ut snarare än ombeds vara med och att själva mötet handlar mycket om infotainment - alltså information kombinerat med underhållning.

En dagordning kanske består av fem minuters digitala diagram, följt av 55 mi­nuters kaffeprovning. För när det gäller själva mötena så kommer de bli kortare. Tiden vi lägger på styrelsemöten kon­kurrerar ju med allt annat vi vill göra, så ett möte måste både vara effektivt och inspirerande."