Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hur mycket tid tar engagemanget?

05 juni 2019 Var tredje bostadsrättshavare i Stockholm engagerar sig i sin förening, och lika många kan tänka sig ett styrelseuppdrag i framtiden. Men hur mycket tid behöver man lägga ner för att engagera sig i en bostadsrättsförening?

Jag är nyinflyttad i en bostadsrättsförening och fick frågan från en styrelseledamot om jag kunde tänka mig att engagera mig i föreningen. Spontant känner jag att jag verkligen skulle vilja göra det - dels för att jag gillar min förening och vill jobba för att förbättra den, dels för att jag tror att jag i en sån roll skulle lära mig mycket om exempelvis styrelsearbete. Jag är dock osäker på om jag har tiden som krävs och undrar hur mycket engagemang som egentligen krävs?

/ Engagerad men upptagen

 

Svar:
Som bostadsrättshavare är du medlem i en bostadsrättsförening, vilket ger unika möjligheter att engagera dig och förbättra ditt boende. Engagerade medlemmar behövs för att föreningen ska fungera så bra som möjligt. Det finns flera sätt att vara med och påverka, och det är upp till medlemmen själv att bestämma var gränsen för engagemanget går. Här är några alternativ som alla tar olika mycket tid:

Styrelseuppdrag
Styrelseuppdraget är mest lämpat för den som vill och kan engagera sig mycket och gillar att ta ansvar. Styrelseledamoten har ett direkt inflytande i bostadsrättsföreningens angelägenheter. Styrelsen har ett helhetsansvar för bostadsrättsföreningen och tanken är att varje ledamot ska agera utifrån bostadsrättsföreningens intressen i de beslut som fattas. Det är dock bra att veta att en styrelse inte behöver vara experter i allt och att det finns stöd och hjälp att få.

Valberedning
En av de mest inflytelserika rollerna i bostadsrättsföreningen är valberedarens. Detta uppdrag är dessvärre ofta underskattat. Valberedarens viktigaste uppgift är att förbereda och ta fram förslag till de förtroendeposter, exempelvis styrelseledamöter, som stämman ska välja. Om valberedningen har gjort ett bra arbete är förutsättningarna för att bostadsrättsföreningen ska få en kompetent och välfungerande styrelse mycket goda.

Intresse- och arbetsgrupper
Det finns många andra sätt att engagera sig i sin bostadsrättsförening. Kanske finns det olika arbetsgrupper som du kan välja att delta i? Om inte kan du alltid lämna förslag på att bilda till exempel en trädgårdsgrupp.

Motion till stämman
Har du en specifik fråga som engagerar dig har du rätt att som medlem i bostadsrättsföreningen lämna in en motion till stämman. Det finns inga formkrav för hur en motion ska se ut men den ska vara skriftlig och utmynna i ett förslag som stämman kan ta ställning till.