Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inspireras av föreningen där en second hand-butik gör dubbel nytta

13 juni 2019 HSB brf Kroksbäck i Malmö har startat en egen second hand-butik där de boende kan lämna in saker, och köpa nya grejer för bara några tior. Vi tyckte det var synd att så många saker bara kastas bort. Här kommer de till nytta säger Eva Jonsson, en av initiativtagarna. Och alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

- Hittar du någonting, Hosea? frågar Karin Haunar sin fyraårige son som sitter böjd över en av leksakslådorna. Hon har för eftermiddagen ordnat barnpassning för sina tremånaders tvillingar och gått ner till butiken med sonen för en stunds botaniserande bland hyllorna. - Här har jag hittat jättemycket kläder till barnen. Det är riktigt bra att butiken finns här. Och Hosea tycker det är kul att gå hit, han frågar ofta när vi kan komma hit igen. Och det är ju så enkelt att bara komma in. Vi bor i porten bredvid, berättar hon.

Second hand sakerna är inlämnade av hennes grannar och allt säljs för mellan 5 och 100 kronor. Det mesta för några tior. Och mycket är helt oanvänt, spel som aldrig tagits ur originalförpackningen, skor som aldrig gåtts i och mycket mer. HSB brf Kroksbäcks lilla second hand-butik tycks rymma i stort sett allt man kan behöva. Här finns husgeråd, vaser och ljusstakar, kläder, skor, smycken, elektronik, spel och leksaker. Butiken har öppet 16-18 varje tisdag och så snart öppet skylten satts upp på väggen strömmar kunderna in. Gun Kristensson står böjd över ett stort bord fyllt med husgeråd. Hon bor ovanpå butiken och brukar komma varje tisdag. - Jag köper inte så mycket, jag kommer mest hit för att det är trevligt och för att umgås lite, säger hon.

Idén att återanvända saker inom föreningen fick Eva Jonsson när hon såg hur mycket som kastades bort när bostadsrättsföreningen bokade en container för grovsopor. - Det var så många fina saker där. Bland annat en liten byrå som jag väldigt gärna hade velat ha. Men man tår ju inte ta saker ur containern. Så allt fraktades bara i väg till soptippen, säger hon. Kanske kunde man i stället byta saker med varandra, inom huset? Hon pratade med grannen Angela Fonsmar om sin idé, men Angela hade en annan vision. - Vore det inte bättre om man kunde lämna in saker man inte behöver till försäljning? Och pengarna för det vi får sålt kunde gå till Barncancerfonden? tyckte Angela.

Eva gillade idén och de föreslog den för styrelsen. Ordförande i föreningen, Jan Gasslander, var med och röstade för förslaget och erbjöd också en lokal. - Vi är en förening som har gott om lokaler för olika ändamål, precis som många andra fastigheter som ryms inom miljonprogrammet. Vi har till exempel föreningslokal, kontor, gymnastiksal och snickarlokal, säger han och tillägger att föreningsverksamheterna är väldigt viktiga för trivseln. - Styrelsen försöker uppmuntra all föreningsverksamhet eftersom den har stor social betydelse. Den bygger gemenskap och trygghet i huset. Vi har en aktiv PRO-förening, en snickerigrupp och en sygrupp. I det här fallet har Eva och Angela själva tagit initiativet, driver det helt på egen hand och de har lyckats väldigt bra.

Eva och Angela har satt upp informationsskyltar i trappuppgångarna om att butiken finns, öppettiderna och att alla är välkomna. I senaste nyhetsbrevet från styrelsen till de boende fanns också ett tips om butiken med. - Vi tror att alla känner till att vi finns nu, säger Angela. Men vi vill fortfarande ha hit ännu fler kunder.

Inredningen har de samlat ihop från olika håll och ett skåp fick de exempelvis från föreningens vaktmästare. Det enda problemet, som Eva och Angela ser det, är att de själva köper på sig lite för mycket saker. Men den nära tillgången har också sina fördelar. Eva som har sex barn och tretton barnbarn, har hittat många fynd i second hand-butiken. Jag har köpt mycket barnkläder och leksaker. Det är inte klokt hur många fina saker människor slänger. Tänk, allt det här hade kastats om inte butiken öppnat, säger hon och sveper med handen mot de överfulla hyllorna, - och tänk så många som nu får glädje av sakerna, säger Angela.

Butiken är bara öppen för dem som bor i föreningen och trots de låga priserna är resultatet imponerande: Eva och Angela har redan samlat in nära 40 000 kronor till Barncancerfonden.

Så kan styrelsen underlätta initiativ till aktiviteter från medlemmarna

  • Erbjud lokal. Finns det halvtomma utrymmen som inte används? Eller kan en lokal användas till flera aktiviteter?

  • Bidra med pengar. Finns det utrymme i budgeten så föreningen kan erbjuda lite fika i samband med aktiviteten? Eller ge bidrag till eventuella talare eller museibesök?

  • Bidra med inredning och hantverkshjälp. Kan föreningen skänka möbler eller inredning som kan hjälpa initiativet att lyckas? Och finns det möjlighet att stötta med hantverkshjälp i samband med iordningställandet?

  • Informera. Skicka ut information i nyhetsbrev eller anslag i trapphusen om att aktiviteten finns

  • Diskutera aktiviteter. Ha en punkt på dagordningen på nästa stämma för att fånga upp bra initiativ. Diskutera exempelvis öppettiderna - sker aktiviteten när de flesta i huset har möjlighet att närvara?