Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så jobbar HSBs inredare: Trender möter tidlöshet

21 augusti 2019 HSBs inredare ser varje år över inredningssortimentet för nyproducerade lägenheter. De utgår från trender och design - men tänker också långsiktigt för att ta fram neutrala och hållbara val som är skonsamma för miljön.

Den som köper en nyproducerad lägenhet ställs inför många val - allt ifrån väggfärg och golv till luckor, handtag, kakel och klinker. HSBs inredningsgrupp ser varje år över det inredningssortiment som erbjuds de kunder som köper nyproduktion av HSB.

- Vi uppdaterar trender, tar fram moodboards och visualiserar olika rum. Vi har alltid flera olika väggkulörer som följer trenderna, men större delen av grundsortimentet brukar finnas kvar eftersom vi rekommenderar att utgå från en hållbar, ljus och neutral bas. Ska du bo kvar länge ska dina val hålla över tid. Och även om du vill sälja lägenheten vinner du på att göra val som tilltalar många, säger Maria Sjöstedt, inredningsansvarig på HSB Projektpartner, HSBs nationella nyproduktionsbolag.

HSBs inredare följer trender i sociala medier samt på mässor och trendföreläsningar för att fånga de stilar de vill lyfta. De valda trenderna visualiseras med inredningsbilder framtagna i 3D.

- Inspirationsbilderna visar våra fasta inredningsval, "Vår Favorit"-sortimentet. Det består av väl genomtänkta inredningsval som följer med i köpet av lägenheten från början. Kunderna ska inte behöva känna att de måste göra tillval som innebär en extra kostnad när de köper nyproduktion, säger Maria Sjöstedt.

"Vår Favorit"-sortimentet väljs i dag av större delen av HSBs kunder och består av bland annat vitlaserade ekgolv, vita köksluckor och stora kakelplattor.

- Mer flyktiga trender tas in i inspirationsbilderna i form av textilier och andra lätt utbytbara detaljer för att visa att det enkelt går att förändra känslan i hemmet utan att miljö och plånbok ska känna av det allt för mycket, säger Maria.

HSB skapar även möblerade visningslägenheter eller visningslokaler där allt ifrån badrumskommod och kakel till bänkskivor kan upplevas på riktigt.

Vad många inte tänker på är att "trendiga" val kan vara förbi när det är dags att flytta in - i värsta fall har man hunnit tröttna på dem. HSBs ambition är att ligga ett par år före innan trenden slår igenom för att visa kunden hur det fasta inredningsvalssortimentet "Vår Favorit" passar ihop med trenden.

- Guld och marmor har vi sett mycket av i några år, men de trenderna börjar tona ut. Valde du en guldho förra året är det inte säkert att du vill ha den när det är dags att flytta in och då är den svår att byta ut. Men självklart finns det tillvalet för den som är säker, säger Maria Sjöstedt.

Den fasta inredningen planeras noga för att leva upp till HSBs krav på design, funktion, miljö och hållbarhet.

- Vi tar fram underlag innan arkitekten börjat rita huset, för att säkerställa att den inredning vi vill ha med får plats. Därefter jobbar vi nära arkitekten tills projektet är färdigt, säger hon. Det handlar om att skapa ett yteffektivt boende med bra funktion - som ugnar i arbetshöjd, bra förvaring i form av klädkammare och garderober med flexibel inredning samt bra ljusinsläpp.

När det gäller inredningsval har en stor utveckling skett. I dag har HSBs kunder stor möjlighet att påverka inredningen i sitt nya hem.

- Vi har tagit fram många bra produkter. På HSB fortsätter vi att förvalta bostäderna när kunden flyttat in - på så sätt blir det ännu viktigare för oss att erbjuda inredningsval som håller, säger Maria Sjöstedt och fortsätter:

Väggfärger påverkar hemmets utseende i hög grad. Den som köper en nyproducerad lägenhet ser den framför sig som tom, och upplever kanske att det känns "tråkigt med vitt". Men en inredare har alltid ett längre perspektiv då de fasta inredningsvalen görs.

- När alla möbler och saker flyttar in så blir det ljusa och neutrala i stället en lugn bakgrund. Vill man ändå ha färg på väggarna ska man tänka på att ljuset förändrar en kulör, samt att färger förstärks när de målas i ett helt rum. I dagsljus ser kulörer annorlunda ut än på kvällen då lamporna är tända, och de skiftar även beroende på årstid, säger Maria Sjöstedt.

HSBs kunder får vägledning av en inredningskoordinator när de gör sina val och man går gemensamt igenom alternativen. Målet är att hjälpa kunden att skapa en hållbar fin bostad där de kommer trivas över tid.