Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Slaktad rentjur återuppstår i HSB-förening

07 oktober 2019 Bronsstatyn ”Stridande rentjur” var lemlästad, undanskuffad och nästan bortglömd, men efter ett gediget detektivarbete och gemensamma krafter bland medlemmar i HSB brf Majoren i Östersund, återinvigdes statyn i fredags.

– Det känns naturligtvis jättekul att vi lyckades rädda rentjuren och att den fått en ny plats. Alternativet var slakt. Nu är den återuppstånden i stället, säger Bosse Nilsson, boende i HSB brf Majoren.

Rentjuren 705px.jpg

"Stridande rentjur" av Bror Marklund invigdes 1957 till förre riksdagsmannen Nils A. Larssons minne. Han bildade HSB i Östersund och arbetade som verkställande styrelseledamot. Nils A. Larsson var den drivande kraften till de första bostadsrättsföreningarna i Östersund. Här står statyn återigen redo att invigas!

Upprepad skadegörelse

Rentjuren var under många år placerad vid Brunflovägen i Östersund, men utsattes för kraftig åverkan flera gånger. Kommunen valde till slut att demontera och placera den i ett förråd där den nästan blev bortglömd. Ända tills Bosse Nilsson började forska i frågan.

– Vi ville ha någon form av konstnärlig utsmyckning i bostadsrättsföreningen och då kom jag att tänka på rentjuren, berättar han.

Efter inledande samtal med Östersunds kommun fick han veta att statyn fanns i ett förråd. Han åkte dit tillsammans med ordförande i HSB brf Majoren, Bengt Åsengård, för att kika.

– Den låg slaktad i ett kommunalt kallförråd med sönderbrutna renhorn. Enligt reparatören som hade lagat den flera gånger fanns en utmattning i bronsmaterialet, så att den inte gick att laga mer.

Vem ägde egentligen statyn?

Då började Bosse Nilsson forska bakåt i tiden. Kommunen hävdade att det var deras staty, och de tänkte inte göra mer. Bosse letade då reda på ett gammalt styrelseprotokoll från 1955, där det framkom att HSB Jämtland, numera HSB Södra Norrland, hade beställt statyn av konstnären och betalt 16 000 kronor för den med tillhörande fundament.

– Det motsvarar sannolikt några hundra tusen kronor i dagens penningvärde!

Östersunds kommun kontaktades igen och efter att ha tagit del av protokollet överlämnades statyn till HSB.

Med hjälp av ledamöterna Janne Strand och Bertil Paulsson har den restaurerats så att hornen återigen är på plats. Fundamentet har grävts upp och flyttats till en fin plats på HSB brf Majorens innergård. Det är här ”Stridande rentjur” har fått sin nya plats.

– Fundamentet bestod av en stor betongklump som låg ända ner till 1,5 meters djup och vägde 2,5 ton. Vi fick gräva ett stort hål i marken i samband med flytten. Nu är gräset runt om fixat och fint.

Storslagen återinvigning

Gruppbild 2 705px.jpg

Nyinvigningen av statyn blev storslagen. Från vänster: Bo Nilsson, initiativtagare och boende i brf Majoren, Ellen Hyttsten, ordförande i Jämtlands läns konstförening, Bengt Åsengård, ordförande brf Majoren, Rentjuren, dagens huvudperson, Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland och kommunalrådet Bo Svensson.

Christer Berglund, vd för HSB Södra Norrland, överlämnade ett gåvobrev från regionföreningen till bostadsrättsföreningen.

– Det känns jättekul när medlemmarna i bostadsrättsföreningen Majoren engagerar sig så hårt i sin egen trivsamhet med fester i garaget och konstnärlig utsmyckning både i trapphusen och utomhus i form av den stridande rentjuren, säger han.