Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Upprätta en framtidsfullmakt idag

26 april 2019 Framtidsfullmakt betyder som det hörs på namnet att en eller flera utvalda personer, ofta en familjemedlem eller annan nära anhörig, i framtiden tar hand om fullmaktsgivarens personliga och ekonomiska angelägenheter när du inte längre kan fatta egna beslut. Nedan ger vi tips på hur du kommer igång med en framtidsfullmakt.

1. Bestäm vem som ska få din framtidsfullmakt. Lagen om framtidsfullmakt började gälla 2017 och är tänkt som ett komplement till reglerna om god man och förvaltare. Genom framtidsfullmakt kan du själv välja vem som ska få handla för din räkning och i vilken omfattning det får ske. Det är en välkommen trygghet i att veta vem eller vilka som ska fatta personliga och ekonomiska beslut åt dig i framtiden.

2. Reglera din fullmakt. I fullmakten kan du ge fullmaktshavaren möjlighet att från din egendom till exempel ge nära anhöriga gåvor vid födelsedagar och andra högtider, något som inte är möjligt när god man är förordnad. Du kan också bestämma om fullmaktshavaren ska få ett arvode för sitt arbete samt om det ska tillsättas en granskare som årligen granskar det fullmaktshavaren utfört för din räkning. Du har även möjlighet att inskränka fullmakten så att det till exempel inte är möjligt att ta ut lån i ditt namn.

3. Bestäm dig i god tid. För att framtidsfullmakten ska gälla måste fullmaktsgivaren vara beslutförmögen och, i likhet med vid testamentes upprättande, vara vid som det heter i lagen i fullt och sunt förstånd. Sedan kan det naturligtvis förflyta en lång tid innan fullmakten träder i kraft. Ikraftträdandet bedöms av fullmaktshavaren själv och sker vid den tidpunkt då fullmaktsgivaren inte kan hantera sina angelägenheter. Framtidsfullmakten kan dras tillbaka om förutsättningarna enligt lagen inte längre föreligger, det vill säga om ”man blir bättre” igen.

4. Ta professionell hjälp. På nätet finns en mängd förenklade mallar för framtidsfullmakter. De kan vara tillräckliga för vissa personer, men det är alltid att rekommendera att gå igenom alla dina önskemål och förutsättningar med en sakkunnig. Det viktiga är naturligtvis att fullmaktshavaren med lätthet kan använda fullmakten i alla sammanhang och inte stöter på patrull hos bank, post, mäklare eller någon annanstans, beroende på brister i formuleringen.

5. Kontakta vår partner för rådgivning. Behöver du hjälp med att ta fram en framtidsfullmakt? Vänd dig till Familjens Jurist på www.familjensjurist.se/hsbmedlem, för hjälp med rådgivning och upprättande av framtidsfullmakt. HSB-medlemmar får rabatterat pris på arvodet.