Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Vi älskar vår balkong, ljuset och närheten till vattnet"

16 oktober 2019 Ett fräscht och underhållsfritt hem och möjligheten att påverka bostadens utformning och materialval. Det var vad som lockade Sofia Liljefors Edlund och Anders Edlund att slå till på en nyproducerad lägenhet.

Katten Elsa breder ut sig på mattan och spinner nöjt i solskenet,oberörd om gästerna som precis anlänt till lägenheten i Tollare i Nacka. Vi tar oss ut på den soldränkta balkongen. En mörkgrön murgröna slingra sig längs väggen och det doftar lavendel salvia och basilika från krukorna påbordet.

En bit bort kan man höra hur båtarna kör förbi.
- Här sitter vi och tar det lugnt efter jobbet, dricker ett glas vin, tittar påutsikten och lyssnar på båtarna. Vi ska ha invigningsmiddag på balkongen imorgon, säger Sofia Liljefors Edlund och Anders Edlund som flyttade in i den nyproducerade fyrarummaren på 94 kvadratmeter i vintras.

De har bott i Nacka i snart 20 år och har rört sig närmare vattnet vid varje flytt. I samband med att de köpte ett sommarhus började de fundera på att sälja villan och flytta till en lägenhet.

Anders och Sofia bestämde sig först för området - de ville komma ännu närmare vattnet. De visste också att de önskade sig en stor balkong för att kunna odla och att de ville ha en nyproducerad lägenhet.

- En nybyggd lägenhet är både lättskött och underhållsfri de första åren. Och är man lite inredningsintresserad finns det stora möjligheter att vara med och göra en hel del val om man är med tidigt i processen, säger Sofia.

När de hörde talas om det nya bostadsområdet Tollare i Nacka 2016 bestämde de sig för att gå på visning.

- Det är ju lite speciellt att gå på en visning av en lägenhet som inte finns. Men att köpa en bostad när det fortfarande är en grushög har vi gjort en gång tidigare då vi köpte vår villa, så det var inget vi oroades över, säger Anders.

Visningen hölls i ett stort tält där det fanns modeller, broschyrer och inredningsmaterial och när Anders och Sofia såg fyrarummaren med den öppna planlösningen, fönster i tre väderstreck, takhöjd på drygt tre meter och med en 26 kvadratmeter stor balkong i söderläge visste de att de hade hittat rätt.

- Här kunde vi komma riktigt nära vattnet och ha sjöutsikt från flera rum och även från balkongen. Något som också är viktigt för oss är läget i huset. Vi ville gärna vara högt uppe, men inte bo i höghus. Då är det perfekt att bo högst upp i ett lite lägre hus som bara är fem våningar, säger Sofia. Dessutom tyckte de att HSB kändes trygga, stabila och långsiktiga.

- Vi tittade på några andra aktörer och hos HSB var juridiken solklar.

Det var lätt att läsa avtalen; när man får hoppa av, hur det går till och vad det skulle kosta, säger Anders.

De köpte lägenheten till ett fast pris och har en rimlig månadsavgift men poängterar att de inte har köpt bostaden som en investering för att tjäna pengar, utan för att de ska bo här på lång sikt.

- Marknaden går upp och ner hela tiden och vi kommer inte förlora pengar, det är jag helt övertygad om, säger Anders.

De trivs i sin nya bostad men säger också att man får räkna med smärre uppstartsgnissel i ett sprillans nytt bostadsområde.
- Allt kan inte vara helt perfekt från början. Men vi har en jättebra känsla och älskar vår balkong, ljuset och närheten till vattnet, och tycker att det här är ett område med otroligt stor potential, säger Sofia.

Fakta Tollare

  • Bostadsområdet Tollare ligger i sydvästra delen av Boo och tillhör Nacka kommun.
    Från Slussen tar det cirka 30 minuter med buss.
  • Totalt byggs cirka 1000 bostäder:

    flerfamiljshus, villor och radhus.

  • HSB planerar för cirka 200 bostadsrätter i två etapper och området beräknas vara helt klart 2020.

  • HSB brf Tollare Hamnplan ligger ett stenkast från strandkanten

    och de 84 bostadsrätterna, mellan ett och fem rum och kök, är ytefffektiva med öppna planlösningar och flera har balkong i söderläge mot vattnet.