Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

7 tips för ett trivsamt hem!

24 november 2020 Trots att det nu blir ljusare för varje dag som går, är det fortfarande ganska mörkt ute. Samtidigt har vi en rådande pandemi i samhället och till följd av den ska vi försöka hålla oss hemma mer. Allt sammantaget gör att de flesta av oss tillbringar mer tid i våra bostäder. Då är det självklart viktigt att du trivs i ditt hem. När planer ställs in kanske du har tid över för att fixa med sådant som du normalt sett inte brukar hinna. Vi har sammanställt 7 tips på saker du kan göra för att få ditt hem ännu mer trivsamt.

1. Möblera om
När du är hemma mer kanske du börjar tröttna på det du har omkring dig och vill köpa nytt. Men det kan räcka att möblera om för att ge bostaden en ny känsla. Att flytta om möbler och prydnadssaker du redan har kan göra att rummet de står i upplevs som helt nytt.
Du kanske har plockat ner prydnadssaker i förrådet som kan få komma fram igen samtidigt som du lägger undan något du har haft framme ett tag. Allt sammantaget gör att du både fräschar upp samtidigt som du bidrar till ett lite mer hållbart samhälle, utan onödig konsumtion.

2. Grovstäda
Om du någon gång har flyttat vet du hur mycket tid som krävs för att flyttstäda. Men visst undrar man varför man inte gjorde det någon gång under tiden man faktiskt bodde i bostaden? Passa på att torka uppe på alla skåp, putsa fönstren, gör rent ugn och plåtar, torka ur kökslådorna och gnugga rent duschväggarna. När du är färdig kan du njuta av ett fräscht och nystädat hem.

Här hittar du är tre smarta och miljövänliga städtips. 

Klädhögar som sorteras

3. Rensa och sortera
Rensa och sortera i din bostad – såväl förråd som garderober och byråer. Men tänk på att inte ta dig vatten över huvudet utan ta dig an de olika prylsamlingarna var för sig. När ett skåp är färdigt går du vidare till nästa. Allt behöver inte göras på en gång.

Det finns många bra metoder du kan följa om du vill ha hjälp på vägen. Prylbanta, Döstäda och Konsten att städa är tre exempel på olika böcker som tar upp ämnet rensa och sortera. Men en sak har de gemensamt, de är alla överens om att vi bör rensa bland våra ägodelar.

De saker du inte längre vill ha kvar kan du exempelvis skänka eller sälja på nätauktion.

4. Laga saker
Har den där dörren gnisslat i flera år nu? Ta tag i saken och smörj nytt smörjmedel. Sätt upp listerna som aldrig kom upp efter renoveringen, byt packning i den droppande kranen, skruva fast den lösa tröskeln som barnen alltid snavar på. Om du har fler timmar över till följd av du faktiskt är hemma mer, se till till att få gjort de där sakerna som du annars drar dig för att göra.

Här hittar du flera skötseltips för din bostad. 

Till vänster är det en omålad pall, till höger är samma pall målad i en grön kulör

5. Gör om möbler
Om du har tröttnat på dina möbler finns det mycket du kan göra för att ge dem en make-over. Ett av de enklaste knepen är att måla om dem – till och med textiler kan du måla med speciell färg. För att få ett slittåligt och hållbart resultat är det viktigt att göra ett bra grundarbete. Det finns flera olika typer av färger du kan måla med – fråga i din färghandel om vad som är bäst för just din möbel. Bara att byta knoppar på skåp och lådor kan också göra mycket.

Vill du hellre arbeta med textilier kan du klä om dina stolsdynor. Det du behöver är tyg, sax och en häftpistol. Det är enkelt, billigt och tar inte speciellt lång tid, men gör stor skillnad för hur du upplever stolen.

6. Ta hand om dina växter
Under vinterhalvåret händer det kanske inte så mycket med dina inomhusväxter men de kan ändå behöva lite kärlek. En sak som kan vara lite knivig är att få dem att förbli fina genom vintern, då elementen dras upp och det ofta blir väldigt varmt där växterna står. Ett knep för att få upp luftfuktigheten under vintern inomhus är att ställa små skålar med vatten på fönsterbrädan. Då blir det lite fuktigare och bättre miljö för växterna. Se även till att dina växter får så mycket ljus som möjligt.

Vikta stjärnor i tapet

7. Julpyssla
Vi börjar närma oss jul och till helgen är det första advent. Det är helt enkelt hög tid att börja julpyssla. Vik stjärnor av bakplåtspapper, gör girlanger av papper, gör julgranskulor av överbliven tapet eller fixa en julkrans att pryda dörren med. Det finns massor av bra tips och instruktioner på julpyssel på exempelvis Pinterest.

Pynta ditt hem med pysslet, sätt upp en ljusslinga och höj mysfaktorn hemma.