Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Engagera mera!

01 oktober 2020 Att hålla styrelsen fulltalig, och få nya medlemmar att vilja engagera sig, är en ständigt aktuell fråga. Hur ska man göra för att få fler medlemmar att både vilja och kunna arbeta som förtroendevalda, och hur kan man göra för att locka grupper som idag är underrepresenterade i styrelsearbetet?

Engagemanget finns där ute, och en undersökning som HSB Stockholm och analysföretaget Novus genomförde 2018 visar att en tredjedel av alla bostadsrättshavare är engagerade i sin förening – och av de som inte var involverade, kunde en tredjedel tänka sig det i framtiden. Det största orosmolnet handlar om rädsla för att styrelsearbetet ska vara väldigt tidskrävande, och då många idag lever hektiska liv kan brf:er inte längre ta den ideella arbetskraften för given. Någonting som i sin tur innebär att nya sätt och lösningar måste till för att attrahera och locka till engagemang. Men hur kan man då göra för att skapa rätt förutsättningar för att medlemmar ska vilja involvera sig i föreningens arbete?

Maria Alsander arbetar som verksamhetschef på Volontärbyrån, som hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. – Enligt de undersökningar vi gjort de senaste 15 åren kan man se att det allra viktigaste är att man som förening är tydlig med sitt syfte och förklarar hur de frivilliga kan bidra till att uppnå de mål och det man strävar mot, säger hon.

Att vara tydlig med syfte är också viktigt för att hålla både motivationen och intresset uppe, menar Maria. – De frivilliga vill känna att de är med och bidrar. Initialt är det också viktigt att uppgiften är konkret, och att det är tydligt vilket ansvar man har och vad som förväntas av en. Syfte, ansvar och uppgift är med andra ord tre viktiga faktorer för att fånga och bibehålla engagemang, berättar hon och tillägger: – Försök att inte romantisera saker, då det kan skapa fel förutsättningar och lätt resultera i att personen tappar motivationen.

Anna Söderlind, marknads- och kommunikationschef på HSB Södertörn, menar att en del i arbetet med att locka fler att engagera sig handlar om att proaktivt jobba för att öka den allmänna förståelsen kring vilket viktigt jobb man gör när man sitter i en brf-styrelse.

 – Jag tror att vi som organisation måste bli bättre på att påminna våra förtroendevalda medlemmar om vilket otroligt betydelsefullt jobb de gör. Och i det arbetet ligger även att utbilda och informera de övriga boende i föreningen, säger hon. Även hon poängterar vikten av tydlighet för brf-styrelser när det kommer till omfattning på arbete, hur styrelsen arbetar och vilka rutiner och riktlinjer man följer.
 – Försök också att arbeta strukturerat med en starttid och sluttid för möten.

Skicka kallelse och agenda till möten i god tid, så att alla styrelseledamöter kan förbereda sig. Vidare menar Anna att det är viktigt att lyfta att styrelsearbetet är meriterande, utvecklande och att det är någonting värdefullt som man kan ha personlig nytta av. – Vi vill att de förtroendevalda ska vilja och våga se det som en utvecklingsmöjlighet, där vi från HSB tillhandahåller alla verktyg som behövs för att öka deras kunskap och kompetens. Vi vill också ändra synen på styrelsearbetet, och att styrelsemedlemmarna verkligen känner och förstår vad fastighetsägaransvaret innebär och att de har både strategiskt och operativt ansvar för utvecklingen av den gemensamma fastigheten, säger hon.

För att öka mångfalden i styrelser gör HSB Södertörn riktade insatser mot grupper som idag är underrepresenterade, exempelvis yngre.
 – Vi har märkt att de aktiviteter vi gjort rent historiskt inte lockar en yngre målgrupp, och därför drog vi tidigare i år igång ett nätverk som vi kallar ”Ung i styrelsen”*, säger Anna Söderlind. Nätverket riktar sig mot styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar i åldrarna 18–35. Det är inte bindande och inspirationsföreläsare handplockas så att de känns relevanta för målgruppen – både åldersmässigt och erfarenhetsmässigt.

– Tanken är också att de förtroendevalda ska kunna inspirera och stötta varandra, utbyta erfarenheter och se det hela som ett värdefullt uppdrag de även kan ha nytta av personligen. Vi planerar för fullt för den tredje träffen och responsen från deltagarna har varit överväldigande, säger Anna. Från HSB Södertörns håll målgruppsanpassar man nätverksträffarna så att det passar de förtroendevaldas vardag i övrigt. Anna berättar att man tar hänsyn till saker som exempelvis hämtning och lämning på förskola och att man som förälder ska hinna hem från styrelsemötet innan barnen ska lägga sig.

– Det är små saker som kan göra stor skillnad. På grund av covid-19 provade vi också att köra en digital nätverksträff, vilket gick överraskande bra. Jag tror att vi kommer att komma ut ur pandemin med många nya erfarenheter av digitala verktyg och arbetssätt. Jag ser positivt på framtiden och tycker att det är spännande att hitta nya lösningar, säger Anna.

3 tips för att locka fler förtroendevalda


Var tydlig
Oavsett om det rör sig om ansvar, tidsomfattning eller uppgift är tydlighet av absolut största vikt.

Motivera
Påminn om styrelsemedlemmarnas viktiga uppdrag, att de bidrar och att de utvecklas av arbetet.

Tänk nytt
Försök att hitta nya sätt för att underlätta för styrelsemedlemmarna. Kanske går styrelsemötet lika bra att ha via video?