Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Föreningens utemiljö - en viktig del av boendet

10 juni 2020 När det inte är vår eller sommar är föreningens utemiljö ofta lite styvmoderligt behandlad, och ofta något som hamnar långt ner på prioriteringslistan. Men med planering och viss investering kan utemiljön få en betydligt längre användningsperiod och vara både vacker och funktionell under större delen av året.

En välskött utemiljö ger en bra bild av en förening, och är också viktig för den sociala hållbarheten och ökar både trivseln, tryggheten och gemenskapen. Och en välskött utemiljö höjer inte bara värdet på fastigheten, utan också på föreningens alla lägenheter.

– Utemiljön är en superviktig del av boendet. Det är ju det gemensamma rummet, som är en viktig del att ta hand om och förvalta på ett bra sätt. Anpassa utemiljön efter föreningens behov, hur vill medlemmarna nyttja sin utemiljö är en bra startpunkt, tipsar Kristin Englund, utemiljökonsult på HSB Stockholm.

Ett bra första steg är att se över vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. De flesta utemiljöer har en bra grund, men växtmaterial, markmaterial och utrustningar kan behövas ses över och bytas ut. Det går även att addera det som saknas i dagsläget, t. ex grillplatser och sällskapsytor. En ordentlig upprustning kan ta tid, så räkna med drygt ett år om hela gården ska göras om. Känns den estimerade kostnaden för stor att klara av i ett steg, går det att dela upp projektet i olika etapper under ett par år. Glöm inte heller att utemiljön inte bara är innergården, utan också omfattar naturmarker, gångstråk, lekplatser, fasadplanteringar och parkeringar.

Och även de hårdgjorda bitarna, som takterasser, är en del av utemiljön. Finns det träd på föreningens mark är en trädvårdsplan en bra idé för att behålla träden i gott skick och samtidigt minska risken för olyckor och oförutsedda kostnader.

– Vi hjälper föreningar att se över deras utemiljö och tar fram gestaltningsförslag för hela eller mindre delar av utemiljön. Vi erbjuder även hjälp med upphandling, projektledning och förvaltning, från första penndraget till sista spadtaget och den dagliga skötseln. I den här processen har vi ett tätt samarbete med föreningen med avstämningsmöten och vi kan hjälpa till med boendedialoger i ett tidigt stadie för att fånga upp medlemmars önskemål kring utemiljön, säger Kristin Englund.

Tips för bättre utemiljö

  • Minska andelen hårdgjorda ytor och öka andelen gröna. Det är inte bara vackert utan också klimatsmart eftersom det minskar risken för översvämningar.
  • Satsa på bra, hållbara material som håller över tid, och återanvänd det som är i bra skick.
  • Välj växter som gynnar pollinatörer.
    Arbeta med LOD-lösningar (lokalt omhändertagande av dagvatten)
  • HSB har tagit fram en klimatanpassningsguide där det även finns massa bra tips för föreningen.
  • Förläng säsongen och öka därmed den biologiska mångfalden. Satsa på tidiga vårlökar, senblommande perenner, växter med vackra höstfärger och städsegröna växter.
  • Läs mer om hållbar utemiljö och få ännu fler tips!