Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu erbjuder HSB föreningsstämma med digital närvaro

11 maj 2020 Tidigare rekommendationer för föreningsstämmor till styrelser har varit att senarelägga sina ordinarie stämmor till följd av covid-19, men HSB Stockholm kan nu erbjuda bostadsrättsföreningar ett digitalt stöd för att genomföra sina stämmor med hjälp av verktyget Easymeet.

HSB Stockholm har upprättat ett samarbete med Easymeet, som har lång erfarenhet av att leverera digitala lösningar till fackförbund, idrottsförbund och andra ideella organisationer. Easymeets färdiga onlinelösning innehåller bland annat:

  • Närvarolista inklusive röstlängd, som även hanterar fullmakt och eventuella gäster som vill följa stämman
  • Inloggning via BankID för att säkerställa identiteten på de som är med på mötet
  • Hantering av alla stämmodokument såsom dagordning, årsredovisning, valberedningens förslag, motioner, propositioner m.m.
  • Hantering av yrkanden, omröstningar, personval, begära ordet, lägga förslag, ordningsfrågor m.m.

För styrelser som önskar hålla en stämma med möjlighet till digital närvaro finns flera viktiga saker att tänka på, gällande såväl rättsliga krav som tekniska förutsättningar.

Rättsliga förutsättningar

Från och med den 18 maj 2020 gäller att stämman kan hållas helt digitalt utan krav på fysisk plats, dock med kravet att även möjlighet till poströstning finns (här kan du läsa mer om poströstning). Det innebär att samtliga som deltar i stämman kan göra det på distans och det kommer inte finns något krav på en fysisk lokal. 

För att hålla en stämma med digital närvaro måste två beslut först fattas; beslut om stämma med digital närvaro och beslut om öppen/delvis öppen stämma.

  • Beslut om digital närvaro: Beslut om digital närvaro kan fattas av styrelsen. Beslutet kan dock överprövas av stämman.
  • Beslut om öppen/delvis öppen stämma: Utgångspunkten är att enbart medlemmar och stämmofunktionärer har rätt att delta på stämman. Beslut om öppen/delvis öppen stämma måste fattas av stämman. Det krävs för att det ska vara möjligt att genomföra stämma med digital närvaro eftersom det ej går att kontrollera att inga utomstående hör/ser stämman och handlingar. Samtliga närvarande måste godkänna detta. Röstar en enda medlem emot så faller möjligheten att hålla stämma med digital närvaro. Beslut om öppen/delvis öppen stämma kan innebära att stämman träffas av förbudet mot allmänna sammankomster över 50 pers. Beslutet måste därför formuleras mycket noggrant.

Stämmoordförande ansvarar för att tekniken fungerar och behöver därför teknisk kompetens. Tekniken behöver möjliggöra att omröstning m.m. kan genomföras på likvärdigt sätt som för de som närvarar i stämmolokalen. Möjlighet behöver finnas för anonymitet vid sluten votering. Stämmoordförande behöver även fördjupad kunskap kring ordningsfrågor och formulering av beslut med anledning av den digitala närvaron så att beslut fattas och verkställs korrekt.

Praktiska förutsättningar

I dagsläget kan vi enbart erbjuda nyttjande av Easymeet till bostadsrättsföreningar som har ekonomisk förvaltning hos HSB Stockholm. Detta så att handläggning av medlemsförteckningen kan hanteras på ett korrekt sätt och i linje med GDPR.

Dessutom behöver följande punkter tillhandahållas av bostadsrättsföreningen:

  • Ljudanläggning i stämmolokalen så att de som deltar digitalt hörs i lokalen.
  • Dator som agerar talarstol för de som deltar fysiskt att göra sina inlägg från.
  • Om flera personer planerar att delta fysiskt rekommenderas de att ändå logga in till mötet genom Easymeet på smartphone, surfplatta eller dator att rösta ifrån.
    För de medlemmar som inte har tillgång till en sådan enhet finns möjlighet för bostadsrättsföreningen att hyra surfplattor via HSB Stockholm.

Sist men inte minst kan deltagare enbart logga in på Easymeet genom webbläsaren Google Chrome. Google Chrome kan laddas ner i de allra flesta operativsystemen. Du hittar en guide om hur du laddar ner webbläsaren på olika enheter via denna länk.

Paketpriser

Paketpriset innefattar en föreningsstämma genom Easymeet, en stämmoordförande, en bisittare som sköter administrationen i Easymeet samt bärbar dator för både stämmoordförande och bisittare.

För bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Stockholm:

  • Måndag – fredag: 10 000 kr exkl. moms
  • Lördag – söndag: 15 000 kr exkl. moms

För bostadsrättsföreningar som inte är medlemmar i HSB Stockholm:

  • Måndag – fredag: 12 000 kr exkl. moms
  • Lördag – söndag: 17 000 kr exkl. moms

Är er bostadsrättsförening intresserad av att hålla en stämma med digital närvaro, eller har frågor rörande detta? Kontakta hsbledamoten@hsb.se eller fyll i detta formulär.