Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gammalt soprum blir nytt sovrum

30 september 2020 Tomma cykelförråd, oanvända soprum och igenbommande kontor. Nu kan tomrummen komma fler till nytta. HSB Stockholm förvandlar outnyttjade ytor i sina fastigheter till hyresrätter.
– Det är ett sätt för oss att få fram flera lägenheter som efterfrågas av våra bosparare, säger Henrik Wahren, som är projektchef för Fastighetsutveckling på HSB Stockholm.

Oanvända utrymmen görs om till hyresrätter. Det här är från ett tidigare projekt i Sundbyberg där en råvind byggdes om till lägenheter. Foto: Ingemar Edfalk.

I november är det klart för inflyttning i tre hyreslägenheter i Årsta. Men det är inget nytt hus som byggts. Istället är det tre outnyttjade lokaler som fått nytt liv.

– Vi köpte fastigheten 2016/17 och då var det vissa outhyrda lokaler i den. Att hitta hyresgäster till affärslokaler, småkontor, och lager är svårt när det ligger i områden där folk inte naturligt går förbi, säger Henrik Wahren.

– Så nu har det istället blivit tre fina hyreslägenheter om 75 kvadratmeter varav två har öppen spis.

Även i en fastighet i Kista pågår arbetet för fullt. Här skapas nio stycken nya hyreslägenheter av outnyttjade ytor. Det är tomma butikslokaler, oanvända soprum, ett cykelförråd och en fastighetsskötarlokal som snart ska få nya hyresgäster istället för att samla damm.                    

– Här hittar vi andra ytor där man kanske inte kunde tänka sig att man kunde bo. Och så ser vi till att det blir fina lägenheter.

I de här två fallen rör det sig om fastigheter som HSB Stockholm förvärvat nyligen. Då är det naturligt att ytorna ses över. Men även i befintliga hyresfastigheter tittar HSB Stockholm på möjligheterna att skapa fler lägenheter som kan komma medlemmarna till nytta.

– I en fastighet i innerstaden har vi sett möjligheter att man skulle kunna bygga vindsvåningar. Och då flytta ner lägenhetsförråden på vinden ner i källaren där de också blir mer lättåtkomliga. Vi kommer att fortsätta att se över våra hyresfastigheter för att kunna utnyttja ytorna så bra som möjligt.

Det är inte alla utrymmen som lämpar sig för att göras om till lägenheter. Bland det viktigaste är att det finns möjligheter till ljusinsläpp. Det gäller också att se till att de nya bostäderna når upp till dagens nivåer vad gäller tillgänglighet, vilket innebär att bostaden ska fungera och vara tillgänglig för de flesta.

Även takhöjden är viktig. Det räcker inte med att det är högt i tak från början – det är sluthöjden, efter att alla förändringar gjorts som räknas. För att kunna skapa en bostad behövs en sluthöjd på 2,4 meter.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte får se mer av detta. Det är ett bra sätt för fastighetsägare att få till fler hyresrätter och utnyttja sina ytor, avslutar Henrik Wahren.

Så här kan lokalerna se ut innan de byggs om till lägenheter.

Årsta:
I Svärdlången i Årsta omvandlas tomma lokaler till tre stycken treor på 75 kvadratmeter i bottenplan som är klara för inflyttning i november. De har legat ute på hsb.se och fördelas just till bosparare.

Kista:
I fastigheterna Kolding 1 och 2 skapas nio lägenheter. Det är bland annat soprum, cykelförråd och tomma butikslokaler som blir till hyresrätter. Flera av lägenheterna är mindre ettor på runt 30 kvadrat, något som det är stor efterfrågan på bland ungdomar.

Preliminär planerad inflyttning under våren 2021. Lägenheterna kommer kunna sökas via hsb.se