Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hemestra i Stockholm!

04 maj 2020 När vi inte vill, kan eller får resa långväga är det tur att också hemmamiljön bjuder på oförglömliga upplevelser. Sommartid i Stockholm finns alltifrån salta och söta bad till bergstoppar med vidunderlig utsikt, trolska skogar och äventyrsparker. Här är våra bästa tips för din hemester 2020.

1. Njut natur i Nacka (Nacka kommun)
I Nacka finns mycket natur att upptäcka och uppleva. Hellasgården erbjuder aktiviteter såsom bad, bastu, orientering, bangolf, fotbollsgolf och SUP, stand up paddleboard. Dessutom är omgivningarna en perfekt utgångspunkt för vandring med picknick. I närheten hittar den leksugne också Äventyrsbanan Stockholm med spännande äventyr både på marknivå och uppe bland trädkronorna. Vid Sandasjön intill kan du bada, klättra runt bland branta klippor och fiska inplanterad ädelfisk.

Nyckelvikens naturreservat lite längre norrut i Nacka är också vackert och lättillgängligt med sina ekar och vidsträckta ängar. Här finns både grillplatser, badplatser och motionsspår, liksom djur att klappa på bondgården. En favorit för många barnfamiljer.

Gula och rosa tulpaner
2. Besök Bergianska vid Brunnsvikens strand (Stockholms kommun, Norrort)
Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med växter från hela världen. Den är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand, där du också kan hyra kanot eller kajak. Paddla en sväng och kliv iland i trädgården för att njuta av träd, buskar, blommor, örter, öppna gräsytor och ett makalöst orangeri.

3. Vidsträckta vyer i Vårberg (Stockholms kommun, Söderort)
Stockholm är alltid vackert, men staden sedd från ovan i solnedgången slår det mesta. Vårbergstoppen (lokalt kallad ”Tippen”) är ett konstgjort berg i Vårberg, som anlades mellan 1960- och 1980-talen. Plocka med dig en vän samt något gott att äta och bege er hit i skymningen. En slingrande asfalterad parkväg leder er till toppen 90 meter över havet.


Kanske får du syn på en mård på promenaden i Tyresta nationalpark. Foto: Lars Göran Abrahamsson/ Johnér, rf

4. Titta efter troll i Tyresta nationalpark (Haninge och Tyresö kommuner)
I Tyresta nationalpark hittar du den största urskogen söder om Dalälven, en riktig Ronja rövardotter-skog! Här finns fina rastplatser med eldstäder och vindskydd, samt 55 km vandringsleder som tar dig genom orörd och vacker natur. Missa inte den 5 km långa Barnvagnsslingan, som är lätt att ta sig runt även med vagn eller rullstol. Tyresta by är nationalparkens huvudentré, där betar kor och får. Det finns också ett kafé, en lanthandel och möjlighet till ponnyridning.


5. Jogga på Järvafältet (Sollentuna och Järfälla kommuner)
Järvafältets naturreservat ligger i den norra delen av Järvafältet, där du kan cykla, gå eller ta en löprunda. Här finns fågeltorn för den som vill vara ornitolog för dagen, och hagar med Highland cattles – snälla långhåriga kor. Parkering finns på flera platser i reservatet, exempelvis vid Säby gård som också råkar ha Stockholms kanske godaste bullar.

6. Strosa i Stockholms skärgård (Värmdö kommun)
Inget andas mer sommar är skärgården. Till Björnö naturreservat på sydsidan av Ingarö i Värmdö kommun är det lätt att ta sig. Här kan du tälta eller njuta av en dagsutflykt där barnen får undersöka Skogsmullespåret. Från parkeringen löper stigar ner till Torpesands badplats som erbjuder både bryggor, sandstrand och klippbad.

På Värmdö ligger Siggesta Gård som alltid erbjuder något kul att göra utomhus. Här finns äventyrsgolf, mountainbikebana och mycket annat att kombinera med en god gårdslunch för den som vill.

Solrosfält med röd ladugård i bakgrunden
7. Rekreera dig på Rosenhill (Ekerö kommun)
Har du sedan barnsben närt en dröm om att övernatta i en trädkoja? Då ska du åka till Rosenhill på Ekerö och göra just det. Passa på när dina trädgårdsäpplen mognat – då kan du lämna in dem i musteriet och få med din egen must hem. Har du tur tajmar du också in en bakluckeloppis eller musikkväll, men det går lika bra att bara strosa runt i den vackra trädgården.

Lekplats i skog
Bild: Åke E:son Lindman

8. Leklust nära Liljeholmskajen (Stockholms kommun)
I Årstaberg/Liljeholmen finns nybyggda Årstabergsparken som är uppdelad i flera olika delar. ”Rävskogen” ligger högt placerad och har promenadstråk och grillplatser med utsikt över staden. ”Kråkberget” har mängder av lekytor och flera rutchkanor, medan naturlekplatsen vid ”Blockriket” har rustats upp med nya lekredskap. En dröm för små och stora barn!