Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Världen mår bra av kooperation" - vd Anders Svensson firar 40 år på HSB

28 oktober 2020 Från fastighetsskötare, genom åtta chefsroller till verkställande direktör. I stora penseldrag beskrivet Anders Svenssons HSB-karriär. Fast egentligen började allt långt tidigare. Redan vid sex månaders ålder deltog Anders på sitt första styrelsemöte. ”HSB har alltid varit en del av mig. Här har jag fått rätt bränsle för min rastlöshet som banat väg för många spännande arbetsroller och hjälpt mig nå högt uppsatta affärsmål. Jag har alltid jobbat stenhårt och samtidigt haft otroligt kul längst vägen”, berättar HSB Stockholms vd Anders Svensson i en öppenhjärtig intervju om hans 40-åriga karriär inom HSB.

Ända sedan barnsben har HSB figurerat i kulissen. Pappa Peder började arbeta på HSB redan 1956. Mamma Kerstin ungefär samtidigt. 1962 föddes Anders på S:t Eriks sjukhus, sedermera S:t Eriks Ögonsjukhus. Ja precis, det som ligger mitt emot huvudkontoret. Sex månader senare introducerades han i styrelsearbetet på riktigt genom att delta på sitt allra första brf-styrelsemöte, i mammas trygga famn.

- Mina första år bodde vi i nyproduktion i Farsta och där var mina föräldrar även förvaltare respektive vice-värd. Pappa blev senare vd för HSB Stockholm och ordförande i HSB Riksförbund. Sammantaget har jag och pappa lett HSB i 23 år. Vi är flera som skojar om Svensson-dynastin.

40 år inom HSB

1980, 18 år gammal, tog Anders sin första riktiga anställning hos HSB. Karriären inleddes i flygargruppen, ett fastighetsskötarteam vars uppdrag var att täcka upp där det behövdes. Efter fem år som fastighetsskötare lockade rollen som förvaltare. Affärssinnet och drivkraften att vilja utveckla och förädla stort som smått ledde så småningom till en chefsroll inom förvaltningen.

Under 90-talet tas ett politiskt beslut som öppnar upp förvaltningsmarknaden. En stor förändring för HSB som genomgår en tuff period. Bland annat ändras stadgarna och den nya tillvaron innebär en fri spelplan med marknadskonkurrens.

- Finanskrisen på 90-talet samt fusionen av från början otroliga 141 regionala HSB-föreningar, ihop med termen affärsmässighet, ser jag som tre stora faktorer till ett ganska så splittrat HSB. Det var inte rumsrent att prata kunder. Vi var en kooperativ medlemsägd förening och vi hade medlemmar, punkt. 

Egenskaperna att vara en relationsbyggare som vurmar för kooperationen men där det samtidigt finns ett stort intresse och ett sinne för affärer, leder snart Anders vidare in i HSB Stockholms ledningsgrupp.

- 1997 blev jag en del av HSB Stockholms ledningsgrupp, till stor del för att vi behövde bli mer affärsmässiga och prata både medlem och kund. Det ena utesluter inte det andra, jag har alltid sett dessa oerhört viktiga målgrupper som nödvändiga komplement till varandra. 

Dålig magkänsla bar frukt

Anders Svensson är inte en person som kräver långa analyser eller mångsidig dokumentation innan beslut fattas. Att vrida och vända på varje sten för att verkligen försäkra sig om att ett stundande beslut är bra eller dåligt, är inget han varken har tid eller tålamod med.

Däremot har han alltid förlitat sig på magkänslan, som han menar viktat 9 av 10 viktiga beslut på rätt sida om vågskålen. Men någon gång då och då är magkänslan fel, ett tillfälle minns Anders extra väl.

- Dagen innan jag skulle föreslås som vd hade jag en riktigt dålig magkänsla. Jag trodde helt enkelt inte på att jag skulle utses till vd. Vissa signaler och magkänslan sa något annat och jag visste att det fanns krafter som ville annat. Dock visade det sig att detta inte fanns inom styrelsen. Men om det står mellan två personer och man blir den som inte blir vald, då är man rökt. Jag sov inte en blund den natten.

Dagen efter, den 1 december 2011, var Anders kallad till ett frukostmöte hemma hos vice ordförande som bodde vid Odenplan. Samma kväll stundade en inbokad julshow i Globen.

- Jag minns att stegen till Odenplan kändes som de längsta i mitt liv. När jag väl kom fram var jag så nervös och allt trevligt kallprat innan vi kom till sak underlättade verkligen inte för mina nerver. Känslan när ordförande som självklart var på plats tillsammans med vice ordförande till slut sa ”grattis till jobbet Anders”, var en blandning av superglädje och dödsskräck. Kvällens julshow blev en total minnesbläcka.

Bild: Anders Svensson som nyligen tillträdd vd 2012

Ansvar 24/7

Som vd har man det yttersta ansvaret och i teorin kan man ta beslut som alla andra är emot. I tidigare chefsroller upplevde Anders aldrig ansvaret som belastande på samma sätt. Det var lättare med återhämtning då, menar han.  

- Att alltid ha det yttersta ansvaret för alla beslut, stora som små, är enormt krävande. Det är tufft att göra människor besvikna och att aldrig känna sig tillräcklig. Jag gillar inte att säga nej men det är något jag måste göra och det kan skava ordentligt.

Anders berättar att det från dag ett som vd infann sig en konstant ansvarskänsla, närvarande dygnets alla timmar. Som vd är man talesperson och primär företagsrepresentant, det innebär att alltid vara under luppen och ständigt granskas av både media och intressenter.

- Det är viktigt att jag alltid håller mig uppdaterad och bevakar HSBs omvärld. Frågor som hur olika händelser påverkar oss eller om jag som vd förväntas ha någon uppfattning, är saker jag funderar på och måste hantera varje dag. Det här är ett 24/7-jobb, man är aldrig helt fri.

Fantastisk tillväxt för HSB Stockholm

Trots känslan av ensamhet och stort ansvar är jobbet som vd något av Anders bästa tid i livet. Under hans dryga nio år vid posten har organisationen blomstrat. Många omvälvande beslut har fattats och framåtandan har aldrig varit så påtaglig som under dessa år. I den närmsta kretsen har han funnit trygghet, styrka och värdefull rådgivning.

- Jag har haft förmånen att leda HSB Stockholm i en fantastisk period av utveckling och tillväxt. Jag har bland annat dragit igång ett ordentligt värdegrundsarbete och under årens gång samarbetat med mängder av engagerade och kompetenta människor. Och då jag till och från rent av sköljs över med det ibland övermäktiga ansvaret, har det hela tiden funnits ett fåtal personer som gett mig ovärderlig stöttning.

En person som varit med långt innan Anders påbörjade sin karriär som vd är vännen och kollegan Attila Kriss, som i dagarna gått i pension från HSB Stockholm. Anders beskriver Attila som en nära och trygg punkt som alltid haft förmåga att nyansera och tillhandahålla de perspektiv han själv saknat. Samtidigt finns det många fler kollegor att lyfta som fortsätter att göra avtryck och inspirera till både kompetensutveckling och nytänk, för honom själv och för HSB i stort.

- Den bästa utbildningen jag fått är av mina kollegor. Varje dag får jag gratis kunskap genom överhörning på kontoret, över en lunch eller under ett möte. Hur ska jag lära mig mer om jag inte träffar dem? Många gånger säger det outsagda och kroppsspråket mer än de talade orden. Visst, det är bra att digitala hjälpmedel finns som ett alternativ, speciellt i tider som dessa. Alla möjligheter är bra men jag tror inte på skärmdistanseringen som någon revolution för näringslivet. Jag tror att utvecklingen hämmas om vi inte träffas.

Bild: HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson överlämnar ansvarsstafetten ISO 26000 till HSB Stockholm och Anders Svensson 2016 

Hjärta och hjärna

HSB är en organisation byggd av människor för människor. Med det mänskliga kommer även olika agendor, drivkrafter och starka åsikter som drar åt skilda håll. När Anders tillträdde som vd 2012 var värderingsarbetet eftersatt och det fanns ett stort behov av ett sådant. Många visste helt enkelt inte vad kooperationen i sig eller vad vår värdegrund ETHOS stod för.  

- Våra förtroendevalda var sprungna ur fackföreningsrörelsen och förr pratade ingen i termerna kund eller lönsamhet, affärsmässigheten behövde helt enkelt utvecklas. Sen, under 90-talets andra hälft genomgick vi vår hittills största förändringsresa någonsin när vi gick från endast ’medlem’ till ’kund och medlem’. 90-talets stora organisationsförändringar ihop med finanskrisen resulterade bland annat i ett behov av att förena vårt uppdrag och affär. För mig blev det här en grogrund för mitt arbete med värderingar och kultur. 

Som vd är Anders känd som en relationsbyggare och människokännare. En stor drivkraft är att han ser kooperationen som grundstomme för ett hållbart samhällsbyggande.

- I vår kooperativa verksamhet får man vara fullt affärsmässig utan att ha aktieägare som kräver avkastning. Det är en otroligt sund affärsidé, framförallt nu när klyftorna mellan fattiga och rika bara fortsätter att öka. HSB har obegränsade möjligheter att göra skillnad för människor oberoende deras individuella förutsättningar, det känns bra i magen att veta. Kooperationen är bra för människan och för världen, vi behöver den.

Bild: Anders Svensson på besök hos HSB Stockholms kontor i Akalla för 'värderingslunch' tillsammans med medarbetare 2018

HSBs affärslejon

Anders Svensson är mannen bakom HSB Stockholms affärsmässighet, något som inte alltid varit en dans på rosor, tvärtom. Hans beslutsamhet är stenhård och långt ifrån uppskattad av alla. Men man måste också kunna vara obekväm för att ta sig framåt, menar Anders. Trots det minns han det forna öknamnet affärslejon med ett leende på läpparna. 

- Jag har alltid försökt jobba på ett sätt där jag fått med mig människor, även om jag varit fast beslutsam i en fråga. Knepet är att gå en extra mil, välja den krokiga vägen och längst med den snappa upp vilka som har störst inflytande. Man kan säga att jag till stor del verkar bakom kulisserna och skapar förtroendekapital genom att jobba intensivt på relationsbyggande. Det tar tid att bygga upp och ännu mer tid att förvalta.   

Att ha ett sinne för affärer i en federation kräver sina utmaningar. Att vara vd i en federation är ännu svårare. När tydliga ägare som pekar med hela handen lyser med sin frånvaro och när man som vd ständigt måste beakta varumärket HSB, trots vitt skilda förutsättningar för landets idag 28 HSB-föreningar, får man kompromissa en hel del.

- Det är alltid knepigt när vi träffas alla vd:ar och pratar om förslag som inte alltid är de bästa för HSB Stockholm, men som är bra för varumärket HSB. HSB Stockholm kommer alltid ligga mig närmast om hjärtat och därför bär jag med mig en tydlig strategi. Den går ut på att det för mig inte ska vara svårt att veta vilka frågor jag kan vinna, utan att veta vilka jag kan förlora. För att få igenom det viktigaste måste man också vara beredd på att göra avkall på något. 

Minns tillbaka och blickar framåt

Minnena från sin hittills 40 år långa HSB-karriär är många. En sak menar Anders är att arbetsklimatet var lättsammare förr men att det samtidigt finns en bättre struktur idag. Förväntningarna på hur en chef ska vara har också förändrats med tiden.

- Förr var jag bortrest jämt. Det förväntades att man som chef skulle dyka upp i alla möjliga sammanhang. Kvällsmöten, jobbmiddagar och otaliga utbildningar på annan ort. Idag är det bättre på så sätt att det är mer individanpassat och förståelsen för människors olika livssituation är helt annan. Nuförtiden representerar HSB Stockholm en jämställdhet som faktiskt kan existera på riktigt. 

Plikttrogenheten och respekten för andras tid har varit givande för karriären men den har också orsakat mycket tid borta från familjen.

- Jag har aldrig varit hemma så mycket som jag är nu, och det är en stor förändring för mig och min familj. Samtidigt har jag aldrig tidigare jobbat hemma så mycket som nu. Förr var jag borta fyra kvällar i veckan, det var vad som förväntades och jag har alltid varit extremt plikttrogen. Ett år åt jag julbord med olika affärspartners 12 gånger, det är ju galet!

Nästa steg

Om posten som vd på HSB Stockholm är slutstationen förblir osagt, men att Anders har ett brinnande engagemang och mycket kvar att ge är tydligt.

- Varje morgon är det lika kul att ta sig an jobbet och genom åren har jag utvecklats enormt. Dessutom har jag alltid haft det fantastiskt kul på HSB och det är jag väldigt tacksam över. Vad gäller min framtid så har jag en långsiktig plan, jag vet vad jag vill.

Bild: Anders Svensson tillsammans med vice-vd Sofie Roy Norelid till vänster om sig under HSB-dagen för HSB Stockholms drygt 500 medarbetare i december 2019