Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Att bry sig gör skilland

08 mars 2022 Ofrivillig ensamhet är ett växande problem och finns i alla åldrar. Forskning visar att ensamhet är ett hälsoproblem och kan innebära ökad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk ohälsa. I Umeå arbetar Frivilligcentralen och projektet Vara med, som HSB Norr är med och stöttar, för att motverka ofrivillig ensamhet.

Frivilligcentralen i Umeå bildades 1999 och är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Verksamheten drivs av Röda Korset och fyra pensionärsföreningar, med stöd från Umeå kommun. Hemma i HSB berättade 2019 om organisationen och projektet som arbetar för att hjälpa ensamma människor genom att exempelvis följa med till sjukhuset, hjälpa till med IT eller bara vara en vän. Men kort därefter kom pandemin och möjligheterna till fysiska kontakter begränsades.

UllaBritt Kull.jpg

Hemma I HSB kontaktade UllaBritt Kullh som är verksamhetsledare på Frivilligcentralen i Umeå för att höra hur deras arbete förändrats sedan sist.
– I mars 2020 var vi tvungna att dra i handbromsen. Vi fick sätta oss ner och fundera över vad vi kunde bidra med nu när vi inte längre kunde ha gruppaktiviteter eller göra hembesök. Snabbt hade vi satt ihop en organisation som erbjöd handling till äldre som inte kunde handla digitalt eller hade anhöriga som kunde handla till dem. Eftersom en stor del av våra volontärer själv är i riskgrupp hjälpte Röda Korset och Svenska Kyrkan till att rekrytera fler volontärer. Den tillfälliga organisationen kallade vi ”Tillsammans i Umeå” och var i samarbete med Röda Korset och Svenska Kyrkan. Som tur är har vi också Umeå Basket som hjälper oss och som gjorde många handlingsuppdrag. Det var många som ville hjälpa till och på ett år gjorde vi cirka 1 600 handlingar.

Hur ser det ut idag?
– I maj 2021 fasade vi ut handlingshjälpen då det egentligen inte är vår grej. I samråd med Vårdhygien vid Region Västerbotten började vi successivt starta upp våra ordinarie aktiviteter. Nu när smittspridningen åter har ökat har vi fått pausa våra gruppaktiviteter och följeslagarinsatser men i samråd med Vårdhygien har vi beslutat att fortsätta med besöksverksamhet, promenader, hemmafix och IT-stöd.

Upplever ni att behovet av hjälp har ökat?
– Förfrågningarna om hjälp har minskat sedan pandemin startade. Där vi kan se en ökning är förfrågningar om hjälp med IT frågor, där har vi våra basketkillar som gör många IT-uppdrag hos våra äldre. Jag tror att mycket handlar om rädsla att höra av sig. Många gånger är det kanske ett barn eller annan närstående som bor på annan ort som hör av sig till oss och ber oss kontakta den anhöriga. Det är jättebra. Det viktiga är bara att man har pratat med den anhöriga så att denne är okej med att bli kontaktad. Det kostar ingenting att få hjälp och vi har många volontärer som väntar på att få hjälpa till.

Vad kan vi göra för att fler ska söka hjälp?
– Om du vet någon som är ensam eller som skulle behöva hjälp med något, kanske en granne eller anhörig, så prata med personen och berätta om oss. Fråga om det är okej att du kontaktar oss. Det viktiga är att sprida budskapet att vi finns. I augusti bjöd vi in fastighetsskötare till en lunchträff där killar från Umeå Basket grillade hamburgare och vi berättade om verksamheten. Fastighetsskötare träffar ju många äldre i sitt arbete så vi gav dem broschyrer och bad dem berätta om Frivilligcentralen. Vi planerar för liknande aktiviteter under 2022.

Hur gör man om man vill bli volontär?
– Då kontaktar man oss på Frivilligcentralen. På vår hemsida finns ett formulär man kan fylla i om man önskar bli volontär. Vi intervjuar de sökande, tar referenser och sedan får de gå en utbildning innan de kan påbörja sitt uppdrag. Vi gör även matchningar grundade på till exempel gemensamma intressen, bakgrund eller geografisk närhet. Allt för att rätt volontär ska få kontakt med rätt person, så att de ska trivas tillsammans.

Projektet Vara med

HSB Norr stöttar tillsammans med andra bostadsaktörer i Umeå projektet Vara med. Projektet drivs i samverkan med Umeå Basket och Frivilligcentralen och arbetar aktivt med att engagera volontärer som gör hembesök hos människor för en promenad, en kopp kaffe, hjälp med IT eller kanske en pratstund. Projektet hjälper även till att uppmärksamma Frivilligcentralens arbete och bidrar till att hitta både fler volontärer och ofrivilligt ensamma.

Är du ensam och behöver hjälp eller sällskap?
Eller vet du någon som du tror skulle behöva hjälpen? Tveka inte att kontakta Frivilligcentralen, telefon 090-77 72 15, telefontid måndag – fredag kl. 10–12 eller via hemsidan frivilligcentralenumea.se. Tänk på att du ska ha fått godkännande om du ringer för någon annans räkning.

Bor du inte i Umeå och känner att du behöver hjälp eller sällskap?
Många kommuner har liknande tjänster att erbjuda. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller just där du bor.