Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Återbruk för bättre klimat och magkänsla!

26 oktober 2023 Under året har HSB Stockholm lämnat Fleminggatan 41 och flyttat in i två nya kontor i Solna och Luma, Hammarby Sjöstad. Under flytten har det varit ett stort fokus på återbruk, allt från möbler och inredning till inventarier.
HSB Stockholms nya baskontor i Solna

– Återbruket har varit en röd tråd i flyttprojektet. Inte minst efter önskemål från många medarbetare att vi ska ta tillvara möbler som går att återbruka och inte köpa nytt i onödan, säger Hedvig Tengdahl, miljöstrateg på HSB Stockholm.

hsb-nytt-kontor-luma-okt23-1.jpg
Soffgrupperna i de allmänna utrymmena stod tidigare i konferensdelen på Fleminggatan 41.

Varför är det viktigt med återbruk?

– Återbruk är en del av den cirkulära ekonomi som vi förespråkar i all vår verksamhet. Det minskar vårt klimatavtryck och inte minst viktigt så känns det bra i magen. Men vi vill också inspirera och ge tips till bostadsrättsföreningar och medlemmar, poängterar Hedvig.

Hur kan en brf tänka kring återbruk?

hsb-nytt-kontor-luma-okt23-4.jpg– Många bostadsrättsföreningar har egna gemensamma lokaler så som styrelserum, övernattningslägenhet, hobbyrum eller liknande. Här kan man, liksom vi gjorde, fundera på om man behöver köpa nytt eller kan köpa begagnade möbler eller fråga om det finns medlemmar som har möbler över.

Återbruk är en högaktuell fråga i fastighetsbranschen i stort och det finns många utmaningar kopplat till detta. Det finns mycket förbättringar att göra men små steg kan göra stor skillnad.

Fakta: Återbruk i samband med HSB Stockholms kontorsflytt

  • Cirka 6000 artiklar hanterades inom flytten
  • 62 % av dessa återbrukades (avser hela flyttprojektet, på de individuella kontoren beräknas det vara högre men slutberäkning är ej genomförd ännu)
  • 71 ton CO2 har besparats genom återbruket.

hedvig-tengdahl-hsb-stockholm.png– Återbruk vid renoveringar är något som bostadsrättsföreningar skulle kunna arbeta mer med, det kan till exempel gälla fönster, köksskåp och luckor samt ytterdörrar, säger Hedvig. Detaljer som historiskt sett oftast byggts med god kvalitet och en typ av material som hållbarhetsmässigt överträffar dagens produkter.

Hedvigs tre bästa tips för återbruk i bostadsrättsföreningen:

  1. När ni har behov av att byta ut någonting, tänk alltid återbruk först – går det att laga eller kan någon annan ha nytta av det som vi vill göra oss av med. Självklart får inte detta tankesätt gå ut över medlemmarnas säkerhet i boendet.
  2. Behöver alla äga en egen skruvdragare, stege, symaskin eller borrmaskin? Uppmuntra till att låna saker av varandra i föreningen och skapa en ”lånehylla” eller ett ”lånereum”. Medlemmar kan antingen byta prylar med varandra alternativt att föreningen köper in saker som medlemmarna kan nyttja. Idag finns också olika digitala lösningar, där man enkelt kan skapa forum för att låna saker av varandra i både föreningen och varför inte närområdet.
  3. Anordna ”gårdsloppis” en eller ett par gånger per år. Tänk enligt talesättet ”ditt skräp – någon annans fynd”. En loppis är också ett tillfälle att umgås med dina grannar!

hsb-nytt-kontor-luma-okt23-2.jpgSamtliga skåp för medarbetarnas egna förvaring återbrukades från kontoret på Fleminggatan 41. Luckorna fräschades upp och skåpen blev som nya.