Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solcellsresan del 3

27 juni 2023 Nu är alla 273 solpaneler monterade och anslutna till husets elsystem. Slutbesiktningen är genomförd och ett elhandelsavtal har tecknats så att överskottsförbrukning kan säljas ut på elnätet. Det är nu den stora solcellsresan tar sin början!

 
Erik Johansson Energiingenjör och Projektledare HSB Norr vad händer nu? 

– Efter slutbesiktningen övergår ansvaret för anläggningen till föreningen. Ett tämligen enkelt uppdrag då en sådan här anläggning är väldigt självgående och relativt underhållsfri. Vidare har vi upprättat ett produktionsavtal med Luleå Energi vilket innebär att föreningen kan sälja den el som föreningen inte förbrukar själva. Hur stor ersättningen blir beror på hur det rörliga elpriset sett ut under perioden.

Bild hsb.se (2).jpg

HSB brf Varvet-Hägern har beslutat att investera i en bildskärm som monterats i en av fastighetens entréer. Här kan boende på ett visuellt sätt följa anläggningens produktion och föreningens förbrukning av el. För styrelsens del kommer de via ett digitalt gränssnitt kunna logga in på solcellsanläggningen för att se hur produktionen ser ut och följa redovisningen över en längre tidshorisont. 

– Vi på HSB Norr kommer hjälpa föreningen med uppföljning av anläggningen och de är egentligen efter ett helt år i produktion som vi kan se utfallet. Så nu kommer en spännande period att se att anläggningen verkligen producerar det som är tänkt. Vi får hoppas att solen kommer lysa hela sommaren, avslutar Erik. Bild hsb.se (3).jpg

Läs solcellsresan del 1 här.

Läs solcellsresan del 2 här

Bra att tänka på när man vill installera solceller på sin förening

  • Klargör föreningens förutsättningar. Hur är skicket på taket, yta och vinklar? Hur kan en anläggning kopplas in på det befintliga elsystemet. Det är viktigt att föreningen har gemensam el. Har man inte det så är det först steget att kolla på hur man kan bygga om till gemensam el så att man kan producera el även till lägenheterna och inte bara till fastigheten. 
  • Solcellsanläggningen är en nyinstallation på fastigheten och rekommendationen från HSB Norrs sida är att beslutet om en sådan investering görs tillsammans med föreningens medlemmar vid en föreningsstämma. Inför en stämma bör ett konkret förslag om anläggningens utformning tas fram. Så att medlemmarna har ett bra beslutsunderlag. 

  • Ta i beaktning att ett solcellsprojekt är en process som kan kräva lite tid från idé till färdig anläggning. Dels med tanke på ovan nämnda, dels att installationen är årstidsberoende.   

Solcellsresan på Varvet-Hägern

  • Solcellsanläggningen har en yta på 519 m2, med 273 paneler. 
  • Effekt 109 kW med en årsproduktion på ca 96 000 kWh
  • Med investering kommer anläggningen producera en kWh för 67 öre.