Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadsrättsföreningar: En måltavla för ekonomisk brottslighet

29 april 2024 Bostadsrättsföreningar löper idag risk att utsättas för ekonomisk brottslighet. Med stora ekonomiska värden och betalflöden i förvaltning blir föreningarna attraktiva mål för oseriösa aktörer och organiserad brottslighet. Lär dig mer om varför bostadsrättsföreningar är särskilt sårbara för ekonomiskt missbruk och vilka åtgärder som behövs för att skydda föreningarnas ekonomiska intressen. Vill du veta mer? Besök vår webbsida för att läsa hela artikeln.

Det är ingen nyhet att bostadsrättsföreningar runt om i landet används i bedrägligt syfte och utsätts för ekonomisk brottslighet. Möjligheten att tömma föreningarnas kassa lockar oseriösa aktörer och kriminella till att infiltrera och utnyttja bostadsrättsföreningar för sina egna syften.

Varför just bostadsrättsföreningar? Svaret ligger delvis i de betydande ekonomiska värden som föreningarna förvaltar. Många gånger är människor inte involverade i bostadsrättsföreningar av passion för ekonomi och styrelsearbete, utan snarare som en följd av ett önskat boendealternativ. Det gör föreningarna sårbara för manipulation och utnyttjande i bedrägliga syften.

Enligt uppgifter flödar det årligen omkring 120 miljarder kronor genom landets bostadsrättsföreningar. Betalströmmarnas storlek, även om de är uppdelade i många enskilda och ofta mindre betalningar, gör föreningarna till attraktiva mål för ekonomisk brottslighet, inklusive grov organiserad brottslighet. Tusentals människor drabbas årligen av ekobrott kopplade till bostadsrättsföreningar.

En rapport från 2019, utförd av branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, visade att cirka 3000 bostadsrättsföreningar har drabbats av ekobrott. Mörkertalet är dock troligtvis betydligt högre. Enkätundersökningar avslöjade att en fjärdedel av föreningarna inte ens var medvetna om de utsatts för brott eller inte.

Advokater och konkursförvaltare bekräftar bilden av att bostadsrättsföreningar allt oftare används för ekonomisk brottslighet. Pengarna försvinner i olika riktningar, och det är inte ovanligt att de hamnar i kriminella händer. De som hanterar konkurser inom bostadsrättsföreningar poängterar att det ofta är svårt att återfå pengarna till borgenärerna.

Transaktionerna är ofta komplexa och involverar flera led, vilket gör det svårt att spåra och återta de stulna medlen när de väl har hamnat hos slutdestinationen. Den fortsatta kampen mot ekonomisk brottslighet inom bostadsrättsföreningar kräver ökad medvetenhet, bättre övervakning och samarbete mellan myndigheter och förvaltare och bostadsrättsföreningar för att säkerställa att medlemmarnas ekonomiska intressen skyddas i största möjliga utsträckning.