Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bred politisk enighet om stöd till bosparande på välbesökt seminarium

11 juni 2014 Det finns en bred och blocköverskridande majoritet bland riksdagspartierna kring principen om att ungas bosparande bör premieras. Det framkom på ett seminarium den 11 juni som HSB med flera branschaktörer arrangerade.

Unga vuxna har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Bolånetaket och brist på eget sparkapital gör att yngre personer har mycket svårt att etablera sig på bostadsmarknaden i storstäderna där jobben finns.

HSB har tillsammans med Riksbyggen, Villaägarna och Trä- och möbelföretagen, TMF tagit fram en skiss på hur en sparstimulans kan se ut som skulle få fart på bosparandet för unga. 

Skatteavdrag för bosparande

Förslaget bygger på den modell som redan finns i Norge och varit mycket framgångsrik där. Sparandet ska vara avdragsgillt med upp till ett halvt inkomstbasbelopp per år (28450 kronor 2014) och kan göras av personer från 18 till 36 år. Avdraget ska uppgå till 20 procent av sparandet. Avkastningen ska vara skattefri. För en person som väljer att spara 60 procent av det tillåtna beloppet skulle det ta åtta år att spara ihop 196 000 kronor. Och då närmar man sig den nivå där man kan köpa en enklare lägenhet utan att hindras av bolånetaket. 

– Bolånetaket har effektivt stoppat många unga från att skaffa sig en bostad. Det är lätt att föreställa sig förtvivlan hos den som tvingas tacka nej till sitt första jobb eller en studieplats på grund av att han eller hon inte har råd att skaffa bostad. Det är en förlust för samhället också ekonomiskt och det rör sig om stora belopp varje år, säger HSBs ordförande Anders Lago.

Unga bosparare - en samhällsvinst
En sökning på Bovision gav den 11 juni vid handen att det fanns 1932 ettor och tvåor i hela landet till salu för max en miljon kronor och med en avgift på max 3 000 kr. Över hälften av dessa bostäder– 1 137 fanns i storstadsregionerna.

Bosparande den väg som står till buds för det övervägande flertalet unga. För Sverige är det viktigt med en sundare sparandekultur om för att bryta ökningen av hushållens skulder. Genom bosparandet kvalificerar sig unga som låntagare och för samhället är vinsten att bospararna klarar kriser bättre.

-I dag subventioneras bostadslån med ränteavdrag. Det är inget vi ifrågasätter, men vi behöver också en stimulans till de som sparar till egen bostad, säger Anders Lago.

Läs hela rapporten