Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Etiska fonder – ett hållbart alternativ för HSBs bosparare

26 september 2014 – HSB har valt att erbjuda sina bosparare möjlighet att bospara i etiska fonder eftersom hållbarhet tillhör HSBs kärnvärden.
Det säger Magnus Ekström, finanschef på HSB Projektpartner, med anledning av en artikel i Svenska Dagbladet om bosparande i etiska fonder.

Artikeln i Svenska Dagbladet riktar in sig på ett av de tre alternativen i HSBs bosparande; de etiska fonderna Ethica Sverige och Ethica Global genom HSB Fondkonto. Bägge fonderna följer omfattande hållbarhetskriterier och väljer de bolag i varje bransch som har det bästa arbetet med miljö- och klimatfrågor, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik.

Hållbarhet ett av HSBs kärnvärden
– Anledningen till att vi valt etiska fonder är att hållbarhet tillhör HSBs kärnvärden. Det är helt enkelt viktigt för HSB att garantera att vi inte bidrar till att mänskliga rättigheter kränks, usla arbetsvillkor gynnas, att korruption sker eller att miljö och klimat skadas, säger Magnus Ekström, finanschef på HSB Projektpartner.

Såväl Ethica Sverige som Ethica Global väljer bort bolag som kränker internationella normer och som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi. De bosparare som väljer detta alternativ kan alltså vara säkra på att deras sparkapital används på ett etiskt försvarbart sätt.

Bospararna vill ha fondalternativ
– Att komplettera HSBs bosparande med ett fondsparande har länge varit ett önskemål från bospararna. I maj 2014 lanserade vi därför denna möjlighet, säger Magnus Ekström.

– När HSB valde ut Ethica Sverige och Ethica Global hade de avkastat cirka 18-20 procent på årsbasis. Vi följer utvecklingen på fonderna löpande och även bospararnas respons på dem. I slutet av året gör vi en utvärdering och tar då ställning till om vi ska erbjuda flera typer av sparande, till exempel ytterligare någon fond. Man får heller inte glömma bort det stora värde som förturen innebär i just HSBs bosparande,  säger Magnus.

Bosparare har förtur till ca 27 000 hyresrätter i hela Sverige och även förtur till HSBs nybyggda bostäder i hela landet.

Tre former för HSBs bosparande
Vad som är ett bra sparande varierar beroende på hur lång sikt du sparar på, vilken risk du är benägen att ta och vilka fonder du väljer. Därför erbjuder HSB Bospar tre olika sparandeformer. Bosparare kan fritt fördela och när som helst flytta kapital mellan sparformerna utan att det påverkar bosparpoängen i HSB.

• HSB Bosparkonto
‒ Grundkonto
‒ Direkt tillgång till pengarna
‒ Insättningsgaranti på ditt sparande

• HSB Fasträntekonto
‒ 0,97 % 3 mån – 1,51 % 5 år (2014-09-26)
‒ Minst 5 000 kronor
‒ Insättningsgaranti på ditt sparande

• HSB Fondkonto
‒ Etiska fonder – Ethica Sverige som Ethica Global
‒ Månadssparande eller vid enstaka tillfällen
‒ Oavsett om fonderna går upp eller ner riskerar du aldrig att förlora dina bosparpoäng

FAKTA: Bosparande

Bosparare i HSB får förutom ränta på sparkapitalet, även bosparpoäng inom HSB. Varje sparad hundralapp ger en 1 bosparpoäng.

Bosparpoängen ger sedan förtur till HSBs ca ca 27 000 hyresrätter i hela Sverige och även förtur till HSBs nybyggda bostäder i hela landet. Den som söker bostad och har flest poäng får välja först. Så enkelt är det.