Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i debattartikel: Hög tid att införa bosparande för unga

22 oktober 2014 Bostaden har på senare år blivit en klassfråga – nu är det dags för Sverige att ta fram en politik för bosparande för unga. Det är budskapet i en debattartikel på svd.se, undertecknad Anders Lago, ordförande HSB, Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare och Sten Hamberg, styrelseordförande Bofrämjandet.

Bristen på hyresrätter, prisökningarna på bostadsrätter och skärpta låneregler gör det nästintill omöjligt för många unga personer att i dag skaffa sig ett eget boende i storstadsregioner. I debattartikeln på svd.se lyfter Anders Lago, Maria Rankka och Sten Hamberg frågan om en svensk politik för att gynna bosparande för unga.

Riksdagsmajoritet för stöd till bosparande
Statligt gynnat bosparande för unga finns redan i andra länder, bland annat i Norge med Boligspar for ungdom som vänder sig till målgruppen 13–33 år. I riksdagen har tidigare Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna varit positiva till idén om bosparande och därmed finns i den nyvalda riksdagen en majoritet för förslaget, skriver författarna till debattartikeln Hög tid att införa bosparande för unga.

Stimulans av bosparande – HSB bidrar till konkreta förslag

HSB lade i juni 2014 fram rapporten ”Sverige behöver ett bättre bosparande” tillsammans med Riksbyggen, Villaägarna och Trä- och möbelföretagen, TMF. Där presenteras en modell för en statlig stimulans av bosparande för gruppen 18 år 36 år. Den innebär ett skatteavdrag för bosparande som skulle fungera som en stimulans för att lägga undan pengar till en egen bostad.