Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Mitt och HSB Gävleborg blir HSB Södra Norrland

25 juni 2014 HSB Mitt och HSB Gävleborg går ihop och blir en gemensam ekonomisk förening med namnet HSB Södra Norrland. Beslutet att inleda processen mot en fusion fattades i början av juni av två eniga styrelser. Den nya regionföreningen kommer att ha regionkontor i Gävle, Sundsvall och Östersund och dessutom flera lokalkontor.

Beslutet om att inleda processen med en fusion av HSB Mitt (Västernorrlands och Jämtlands län) och HSB Gävleborg (Gävleborgs län) fattades i början av juni av två eniga styrelser. Veckan före midsommar inleddes arbetet med att informera ordförande och styrelseledamöter i bostadsrättsföreningarna om den planerade sammanslagningen. Beslut kommer att tas på en extra föreningsstämma i respektive regionförening i oktober 2014. Om förslaget går igenom kommer fusionen till HSB Södra Norrland att träda i kraft i början av 2015.

Lokal närvaro och effektivare administration
För att garantera ett fortsatt stort medlemsinflytande kommer distriktsråd att inrättas på orter där det i dag saknas för att på så sätt bevara den lokala parlamentariska närvaron och få en närmare koppling till den nya styrelsen. Bibehållen lokal närvaro, effektivare intern administration, stärkt utvecklingsförmåga och ökad service och kvalitet har varit ledstjärnor i arbetet med fusionen.

Samordningsvinster
– Regionföreningarna har redan i dag ett väl utbyggt samarbete med en helt gemensam organisation som möjliggör samordningsvinster med förbättrad service och en tydlig lokal närvaro. Det stora arbetet är redan gjort och den förändring som skulle kunna ha märkts utåt har alltså redan genomförts. I och med den föreslagna förändringen skulle vi få en styrelse, en vd och en gemensam ekonomi, skriver Bo Nilsson och Tina Mansson, ordförande i HSB Mitt respektive HSB Gävleborg på föreningarnas gemensamma intranät.

Positivt för hela HSB
– Det är glädjande att HSB Mitt och HSB Gävleborg efter lång samverkan i olika frågor nu tar ytterligare steg i sin samordning. Det är naturligtvis de båda föreningarna som ska fatta besluten, men Riksförbundet ser positivt på olika initiativ som tas i föreningarna för att öka effektiviteten och skapa samordningsvinster, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund, i en kommentar.